mere-et-fille-souriants-avec-paires-de-lunettes-solaire-anti-uv

SPF voor uw ogen:
Bent u beschermd?

Wat zijn UV-stralen en waarom
zijn ze schadelijk?
Lees meer over de
gevolgen van UV-licht en
bescherm uzelf vandaag nog.

UV-licht en uw ogen

UV-stralen kunnen schadelijk zijn voor uw ogen. U loopt misschien vaker risico dan u weet! Lees meer over de impact van UV-licht en hoe u schade aan uw ogen kunt voorkomen.

Wist u dat uw ogen de enige interne weefsels zijn uw lichaam zijn die blootgesteld worden aan UV-stralen? De twee soorten UV-straling die schadelijk voor ons zijn:

UVB
UVB-stralen worden gedeeltelijk gefilterd door de ozonlaag. In lage doseringen stimuleert het de aanmaak van een huidpigment (melanine), dat zorgt voor een gebruinde huid. In hogere doseringen zorgt UVB ervoor dat de huid verbrandt, wat het risico op huidkanker verhoogt. UVB-straling zorgt er ook voor dat de huid vervroegde symptomen van veroudering vertoont, zoals rimpels en verkleuring van de huid. Uw oogleden kunnen vaak blootgesteld worden aan de zon, zeker wanneer er geen zonnebrandcrème is opgebracht. Veel crèmes adviseren dat de huid rond de ogen vermeden wordt, wat het risico verhoogt.

CB_AAVNews_620x412-lovesun.jpg UVA
UVA-stralen hebben minder energie en komen dichter in de buurt bij zichtbare lichtstralen. Ze kunnen echter wel door het hoornvlies heen naar de ooglens en het netvlies is uw oog. Deze blootstelling kan leiden tot UV-schade, zowel tijdelijk als permanent, wat oogirritatie veroorzaakt en zelfs zichtproblemen kan veroorzaken.

Het gevaar van deze straling zit in het feit dat het onzichtbaar is en veel mensen niet beseffen dat ze eraan blootgesteld worden, wat kan leiden tot schade op de korte en lange termijn. Hieronder vindt u problemen die ontstaan door overmatige blootstelling aan UV-licht:

Fotokeratitis

Deze aandoening wordt veroorzaakt door felle omstandigheden met veel sneeuw of de reflectie van de zon op water en zand. Het oppervlak van het hoornvlies wordt aangetast, wat resulteert in pijn, roodheid, hoofdpijn, halo's en lichtgevoeligheid. Het oog wordt feitelijk 'verbrand'.

Pterygium

Overmatige blootstelling buitenshuis kan resulteren in vergroeiingen in het oog. Het meeste risico lopen skiërs, boeren, vissers, surfers en andere mensen die lange tijd in fel zonlicht doorbrengen. Symptomen zijn roodheid, branderigheid, een vreemd gevoel, droge en jeukende ogen.

Staar
Overmatige blootstelling aan daglicht kan de kans op staar (troebele vlekken op de ooglens) vergroten. Symptomen van staar zijn wazig, troebel, of dubbel zicht, nachtblindheid, lichtgevoeligheid, halo's, en een gele of bruine tint aan uw zicht.
Overmatige blootstelling aan UV-stralen kan tot 90% bijdragen aan vroegtijdige veroudering van de ogen, oogziekten en huidkanker op de oogleden veroorzaken, dus het is essentieel dat u voldoende beschermd bent tegen de gevaren van UV.

CB_AAVNews_620x412-Sunglasses.jpg
Lees meer
Het dragen van glazen (getint of doorzichtig) met UV-bescherming helpt uw ogen beschermen tegen UV-straling en voorkomt schade op de korte of lange termijn. Te weinig mensen zijn echter op de hoogte dat hun ogen ook worden blootgesteld aan UV wanneer de zon niet schijnt. UV-straling kan door de wolken heen dringen en 40% van de blootstelling vindt plaats wanneer u zich niet in direct zonlicht bevindt! Stralen kunnen ook reflecteren van gebouwen, water, glas, de lucht, de grond en de achterkant van een glas dat niet is behandeld met UV-bescherming. Zoals u ziet is het dragen van UV-beschermde glazen een belangrijk aspect in de zorg voor uw ogen.

Wanneer u buiten bent, zou u altijd een bril met UV-coating moeten dragen; niet alleen om uw ogen te beschermen, maar ook de delen rond uw oog waar u geen zonnebrandcrème aan kunt brengen. Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle zonnebrillen UV-bescherming hebben. Deze zonnebrillen kunnen nog schadelijker zijn dan het niet dragen van een beschermende bril, omdat zij u helpen om beter te zien bij fel licht doordat uw pupillen zich vergroten. Hierdoor worden uw ogen aan nog meer UV-licht blootgesteld. Wanneer u geen voorgeschreven bril draagt, zorg er dan voor dat uw bril 99 of 100% UVA & UVB-bescherming of UV 400-bescherming biedt.

Voorgeschreven brillen en zonnebrillen kunnen glazen met UV-coating hebben die ervoor zorgen dat u altijd beschermd bent. De mate van bescherming hangt af van het glas, dat een Eye-Sun Protection Factor (E- SPF) variërend van 25 tot 50+ moet hebben.

CB_AAVNews_620x412-ESP_logo.jpg Zoals voor zonnebrandcrème geldt ook voor E-SPF; hoe hoger de factor, hoe sterker de bescherming. De E-SPF van transparante glazen kan licht variëren en gaat vaak niet hoger dan 25. Wanneer u meer bescherming nodig heeft, kiest u voor UV zonneglazen die u beschermen in fel zonlicht en voorkomen dat u uw ogen moet samenknijpen. Een aanzienlijke hoeveelheid blootstelling aan UV komt door de reflectie van het glas, dus u moet altijd controleren of beide kanten van het glas E-SPF bescherming hebben.

Zonnebrillen beschermen u niet alleen tegen UV, ze zorgen er ook voor dat u beter kunt zien bij variërende hoeveelheden zonlicht, zodat u uw ogen niet hoeft samen te knijpen.


Afbeeldingen:

Overig nieuws
 • Oogzorg
  nieuws

  AAV_Nieuws_mini_article_image_zon_258x130-AAV_Nieuws_mini_article_image_zon_258x130.png 28.06.2016

  Eye-Sun Protection Factor 35
  De hoogste beschermingsfactor op heldere brillenglazen
  Lees meer

 • Oogzorg
  nieuws

  NMI_258_130_WSD18_v1-NMI_258_130_WSD18_v1.png 04.10.2018

  World Sight Day 2018 actie op circuit Zandvoort. Bekijk nu de aftermovie!
  Lees meer

 • Product
  nieuws

  NMI_258_130_PN_VariluxZon-NMI_258_130_PN_VariluxZon.jpg 08.05.2018

  Varilux als zonneglas. Ook in de zon scherp zicht op alle afstanden. 
  Lees meer

 • Product
  nieuws

  Essilor wint Silmo d'Or met Varilux X-series 13.10.2017

  Varilux X-series bekroond met Silmo d'Or award in de categorie 'zicht'. De Silmo d'Or awards worden uitgereikt tijdens de Silmo optiekbeurs in Parijs.
  Lees meer

Overig nieuws