Sport and eye protection

Sporten en ogen

Lees meer over het belang van
goede oogbescherming tijdens het sporten

Fel zonlicht, extreem weer en constante beweging.

Leer waarom oogbescherming essentieel is tijdens het sporten.

Het is altijd belangrijk om uw ogen tegen de zon te beschermen, maar vooral tijdens het sporten. Lees waarom het zo belangrijk is om uw ogen te beschermen, hoe u ze kunt beschermen en wat er gebeurt wanneer u het niet doet.
Of u op een veld staat, in de bergen of op zee bent; uw ogen worden continu blootgesteld aan zonlicht. Wanneer u niet voorzichtig bent, kunt u uzelf en vooral uw ogen in gevaar brengen. Daarom is goede bescherming tegen de zon cruciaal. Niet goed uitgerust zijn voor buitensporten kan niet alleen uw prestaties negatief beïnvloeden, het kan ook uw ogen op de lange termijn beschadigen.

CB_AAV_Sports_-_Eye_Protection-12082015.jpg De voordelen die een goede oogbescherming u kunnen geven tijdens uw sport- en outdooractiviteiten:

Vermindert de schitteringen – Helder zicht is cruciaal tijdens het sporten. Een veelvoorkomend probleem met brillen is hinderlijke schitteringen die veroorzaakt worden door fel zonlicht dat weerkaatst vanaf wegen, water, sneeuw, of glimmende objecten. Hinderlijke schitteringen kunnen ongemak en lichtgevoeligheid veroorzaken, contrast verminderen, uw zicht beïnvloeden en u mogelijk afleiden van uw sport. U kunt ook tijdelijke of permanente schade aan uw ogen oplopen door schitteringen.

Beschermt tegen de elementen – Uw ogen worden continu bedreigd door uw omgeving, zeker tijdens het sporten. Regen, wind, pollen en insecten kunnen gevaarlijk zijn wanneer u geen barrière heeft om uw ogen af te schermen.

Vermindert vermoeide ogen – Fysieke activiteiten buitenshuis, met weinig of juist fel licht en constante veranderingen in focus kunnen uw ogen onder druk zetten. Dit kan resulteren in vermoeide ogen, wat net zo schadelijk kan zijn voor uw prestaties als fysieke moeheid.

Verbetert prestaties – Het merendeel van de input tijdens het sporten komt binnen via de ogen. Het is daarom belangrijk om uw ogen goed tegen de zon te beschermen. Het dragen van een zonnebril die UV-stralen blokkeert, zorgt voor helderder zicht, wat uw reactievermogen, coördinatie, balans, precisie, en uithoudingsvermogen bevordert.

Voorkomt ongemak voor het gezicht – Wanneer uw beschermende zonnebril niet goed gemaakt is met een comfortabele pasvorm of wanneer hij gemaakt is van ondergeschikte materialen zoals zwak plastic of metaal, kan hij niet alleen uw concentratie en daardoor prestatie negatief beïnvloeden, maar zorgt het er mogelijk ook voor dat u uw zonnebril afzet - waardoor uw ogen onbeschermd zijn.

Voorkomt belemmering van het zicht – UVA-stralen van de zon kunnen UV-schade, geïrriteerde ogen en problemen met uw zicht veroorzaken. Lange blootstelling kan leiden tot tijdelijke oogproblemen zoals fotokeratitis, ontsteking van het hoornvlies, en conjunctivitis, ontsteking van het bindvlies. Ernstigere gevolgen zijn overgroeiingen, staar en oogkanker.


Essentiële bescherming tijdens het sporten
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw ogen de beste bescherming krijgen tijdens het sporten. Van het materiaal van het montuur tot de technologie van het glas. De opties hieronder zorgen ervoor dat u de juiste uitrusting heeft.

Lees meer
Wrap around pasvorm – Het gebogen design zorgt ervoor dat deze bril goed om uw gezicht en hoofd zit. De verstevigingen rond de brug, neus en slapen zorgen ervoor dat de zonnebril stevig op uw hoofd blijft zitten, ondanks constante beweging en zweten. Dit geeft de perfecte balans tussen comfort en prestatie.

Materiaal – Monturen gemaakt van polycarbonaat zijn duurzaam en licht. Dit zorgt voor een atletische bril die comfortabel is om te dragen maar niet kapot zal vallen door de intensieve bewegingen tijdens het sporten.

De juiste brillenglazen – De juiste glazen kunnen hand-oog of hand-voet coördinatie, dieptewaarneming en het perifere zicht verbeteren. Grote en gebogen glazen beschermen uw ogen efficiënt tegen UV-stralen en andere externe gevaren, omdat ze een breder gebied beschermen dan alleen de voorkant van uw ogen.

Brillenglazen met een goede coating/afwerkingslaag – Glazen zijn kwetsbaar voor verschillende calamiteiten tijdens het sporten, dus het onderzoeken van verschillende behandeling voor uw glazen kan het leven van uw zonnebril verlengen en uw prestaties verbeteren. Een kraswerende coating zorgt voor verhoogde weerstand tegen externe elementen, anti-condens zorgt ervoor de condens zich niet ophoopt, en een waterafstotende coating voorkomt verstoord zicht veroorzaakt door regen of zweet.

Gepolariseerde glazen – Hinderlijke schitteringen en felle lichten kunnen de helderheid van het zicht ernstig verminderen, waar uw prestaties ook onder kunnen lijden. Gepolariseerde glazen elimineren dit probleem vrijwel geheel door fel licht te blokkeren met een speciale filter en het contrast te vergroten waardoor uw zicht helderder wordt. Ze worden sterk aangeraden voor mensen die sporten beoefenen waar schitteringen een probleem zijn, zoals sporten in de sneeuw, op het water of op het wegoppervlak.


Tinten – Tinten zijn er in vier categorieën, waarvan de eerste de lichtste en de laatste de donkerste is. De tinten hebben invloed op het vermogen van het glas om licht te filteren en zijn ontworpen voor verschillende omgevingen. Daarom is het belangrijk om de juiste tint te kiezen voor de sport die u beoefent.
 • Gele tinten zijn geschikt voor omstandigheden met weinig licht, zoals vissen in de ochtend- of avonschemering, omdat ze het contrast verhogen en de hinderlijke schitteringen die van het water weerkaatsen elimineren;
 • oranje tinten verbeteren dieptewaarneming en precies zicht; ideaal voor sporten zoals boogschieten en schieten;
 • bruine tinten behoren tot categorie drie of vier en kunnen een geaccentueerd contrast verzorgen en intense UV-stralen filteren. Hierdoor zijn ze optimaal voor sporten op grote hoogten, zoals skiën en snowboarden, en watersporten zoals zeilen en waterskiën;
 • een grijze tint is neutraler en heeft geen effect op de kleuren van uw omgeving, waardoor hij ideaal is voor teamsporten en balsporten.
Essilor heeft UV-glazen voor sporten in ieder soort weer en alle omstandigheden - vind de beste oogbescherming voor u.

Overig nieuws
 • Oogzorg
  nieuws

  AAV_Nieuws_mini_article_image_zon_258x130-AAV_Nieuws_mini_article_image_zon_258x130.png 28.06.2016

  Eye-Sun Protection Factor 35
  De hoogste beschermingsfactor op heldere brillenglazen
  Lees meer

 • Oogzorg
  nieuws

  NMI_258_130_WSD18_v1-NMI_258_130_WSD18_v1.png 04.10.2018

  World Sight Day 2018 actie op circuit Zandvoort. Bekijk nu de aftermovie!
  Lees meer

 • Product
  nieuws

  NMI_258_130_PN_VariluxZon-NMI_258_130_PN_VariluxZon.jpg 08.05.2018

  Varilux als zonneglas. Ook in de zon scherp zicht op alle afstanden. 
  Lees meer

 • Product
  nieuws

  Essilor wint Silmo d'Or met Varilux X-series 13.10.2017

  Varilux X-series bekroond met Silmo d'Or award in de categorie 'zicht'. De Silmo d'Or awards worden uitgereikt tijdens de Silmo optiekbeurs in Parijs.
  Lees meer

Overig nieuws