SB_Intro1_AAV_ContactLenses_1104x412_contactlenses.jpg

Ontdek
contactlenzen

Veel mensen dragen zowel contactlenzen
als een bril. Dragers van contactlenzen
vinden dit vaak comfortabel, praktisch of
zij hebben hier een therapeutische reden voor.

Wat is een
contactlens?

Een contactlens is een dunne plastic lens die rechtstreeks op het oogoppervlak wordt gelegd, meestal om het zicht te corrigeren. Ze kunnen ook om therapeutische of cosmetische redenen gedragen worden.

Er zijn twee soorten contactlenzen: zacht en hard. Bij beide soorten kan zuurstof door de lens heen om de gezondheid van het hoornvlies te behouden. Zonder voldoende zuurstof kan het hoornvlies opzwellen, wat tot zichtproblemen leidt. Uw opticien kan de mogelijkheden met u bespreken en u advies geven over welke contactlens het beste bij uw behoeften qua zicht en levensstijl past.

Zachte multifocale lenzen zijn ontworpen om presbyopie te corrigeren, een leeftijdsgebonden aandoening die leidt tot wazig zicht wanneer objecten van dichtbij waargenomen worden. Zij maken een leesbril overbodig.

CB_AC_Item1_528x241_ContactLenses_lenses.jpg Zachte contactlenzen - Zachte contactlenzen zijn flexibele lenzen die uit verschillende verhouding van water bestaan. Ze zijn meestal gemaakt van hydrogel, siliconen hydrogel of polymacon. Deze lenzen worden het meest gekozen omdat ze makkelijk te dragen zijn en makkelijk te onderhouden. Er zijn verschillende soorten zachte lenzen:

Wegwerplenzen: dagelijkse wegwerplenzen worden, zoals de naam al aangeeft, dagelijks vervangen. Dit betekent minder onderhoud en minder kans op ontstekingen zoals conjunctivitis. Andere wegwerplenzen worden elke twee weken, maand of drie maanden vervangen. Deze worden dagelijks gedragen en na iedere keer schoongemaakt om ontstekingen te voorkomen.

Lees meer
Permanent: ontworpen om continu te dragen, dag en nacht, voor een bepaalde periode die wordt voorgeschreven door uw opticien.

CB_AC_Item1_528x241_ContactLenses_womanContactLenses.jpg Harde lenzen - Harde contactlenzen zijn zeer duurzaam en gaan soms jaren mee. Ze zijn minder flexibel dan zachte lenzen, dus het kan even duren voordat ze comfortabel aanvoelen. Ze moeten ook goed schoongehouden worden om ontstekingen te voorkomen. Harde lenzen zijn beter in het corrigeren van astigmatisme omdat ze een nieuw refractief oppervlak over het hoornvlies creëren.

Therapeutische lenzen: Mensen met een gevoelig hoornvlies kunnen standaard contactlenzen oncomfortabel vinden. Wanneer dit zo is kan een sclerale lens gebruikt worden. Dit is een grotere harde lens die rust op de sclera (het witte gedeelte van het oog) en het hele hoornvlies bedekt. Sclerale lenzen kunnen gebruikt worden voor mensen die herstellen van oogverwondingen en voor oogaandoeningen zoals droge ogen en keratoconus.

Cosmetische lenzen: Gekleurde lenzen en lenzen met 'special effects' zijn ook beschikbaar en worden vaak om theatrale redenen gebruikt. Cosmetische lenzen kunnen ook oogverwondingen of verminkingen maskeren.

Oogzorg

De juiste brillenglazen kiezen

Niet ieder brillenglas is hetzelfde. Voor helder en comfortabel zicht is het essentieel om de juiste brillenglazen te kiezen. Uw opticien adviseert u graag in uw keuze.

Lees meer

Vind een opticien

Maak een afspraak voor een oogmeting

  • SS_Netwerk_ECP_713_616_-1-SS_Netwerk_ECP_713_616_-1.jpg
  • Óculos para corrigir doenças dos olhos

Ons netwerk
van opticiens

Essilor beschikt over een breed netwerk van vakkundige opticiens, die met veel passie een aandacht zorgen voor uw ogen.

Opticiens uit het Essilor netwerk zijn onafhankelijke en zelfstandige experts die dankzij hun vakkundigheid precies weten welke innovatieve kijkoplossing het meest geschikt is voor uw kijkbehoeften.

Ontdek de uitgebreide en innovatieve productrange van Essilor en klik hier voor het maken van een afspraak voor een oogmeting.

Uw ogen zijn in goede handen bij de vakopticiens uit het netwerk van Essilor. 


Wist u dit?
De Snellenkaart

Wat is 20/20 zicht?

De Nederlandse oogarts dokter Hermann Snellen heeft deze oogkaart met letters van verschillende groottes in 1862 ontworpen om de gezichtsscherpte te meten. De kaart is zo ontwikkeld dat op een vaste afstand van de kaart het steeds moeilijker wordt om de letters, die in grootte naar de onderkant van de kaart afnemen, te herkennen. De term 20/20 zicht (20/20 vision) is een referentie naar de afstand van 20 feet (6 meter) tot de oogkaart. Onder het metrische systeem werd deze term vervangen door 6/6 zicht, omdat de test van 6 meter wordt afgenomen.

Dit betekent niet dat u perfect zicht heeft. De test houdt namelijk geen rekening met perifeer zicht, kleurwaarneming of dieptewaarneming.