SB_Intro1_Driving_1104x412_open-roadv2_NEW.jpg SB_Intro1_Driving_1104x412_open-roadv2_NEW-SB_Intro1_Driving_1104x412_open-roadv2_NEW.jpg

Rijd veilig
met goed zicht

Lees meer over de gevaren tijdens het autorijden door verminderd zicht. Los eventuele kijkproblemen tijdig op zodat u en anderen veilig zijn op de weg.

SB_VT1_AAV_Driving_Conditions.jpg

Veilig
de weg op

Als automobilist is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent hoe verschillende omstandigheden uw zicht en uw vermogen om veilig te rijden kunnen beïnvloeden. Er zijn verschillende factoren die het zicht tijdens het autorijden kunnen beïnvloeden. Op de externe factoren, zoals licht- en weersomstandigheden heeft u niet altijd invloed. Met andere factoren, zoals uw eigen zicht, kunt u bewust omgaan.

Wanneer u autorijdt terwijl uw zicht niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden, kunt u uzelf en anderen in gevaar brengen. Om te slagen voor uw rijvaardigheidstest dient u een kentekenplaat bij daglicht te kunnen voorlezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Om er ook in de jaren na uw rij-examen zeker van te zijn dat uw zicht voldoet aan de wettelijke eisen, is het verstandig uw ogen regelmatig te laten controleren door een vakopticien.

Externe factoren

Enkele externe factoren die het zicht tijdens het autorijden kunnen belemmeren:

Verblindende weerkaatsingen

Verblindende weerkaatsing wordt veroorzaakt door een lichtbron welke uw zicht hindert. De weerkaatsing van de zon of van de koplampen van tegemoetkomend verkeer in de avond kan oncomfortabel zijn voor uw ogen of u zelfs tijdelijk verblinden.

Lees meer

Beslagen brillenglazen

Beslagen brillenglazen kunnen het moeilijk maken om helder te zien. Wanneer warme lucht het koude oppervlak van een brillenglas raakt, condenseert het als kleine druppeltjes waardoor het brillenglas beslagen raakt. Een anti-condens coating kan beslagen brillenglazen voorkomen.

Lees meer

Oog-
aandoeningen

Bepaalde oogaandoeningen kunnen een invloed hebben op uw zicht in de auto. Ook hier geldt: regelmatige oogcontrole zorgt ervoor dat u weet of uw brilvoorschrift nog klopt en of u wellicht een oogaandoening heeft (ontwikkeld). Enkele veelvoorkomende oogaandoeningen die het zicht in de auto kunnen beïnvloeden:

Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)

Ouderdomsverziendheid zorgt voor wazig zicht op iedere afstand. Tijdens het rijden heeft u misschien problemen om de metertjes op uw dashboard of objecten in uw achteruitkijkspiegel goed te zien.

Lees meer

Kleurenblindheid

Kleurenblindheid heeft invloed op het vermogen om kleuren waar te nemen. Het ontstaat wanneer rode, groene of blauwe kegeltjes van het netvlies niet goed werken. Dit maakt het moeilijk om het verschil tussen bepaalde kleuren te zien.

Lees meer

Verziendheid (hypermetropie)

Hypermetropie zorgt voor wazig zicht op de korte afstanden. Tijdens het rijden heeft u misschien problemen om de metertjes op uw dashboard scherp te zien.

Lees meer

Bijziendheid (Myopie)

Wanneer u bijziend bent, ziet u objecten van veraf wazig. Dit kan problemen veroorzaken tijdens het autorijden, omdat u wellicht geen verkeersborden, snelheidslimieten of mogelijke gevaren kunt zien.

Lees meer

Vind een opticien

Maak een afspraak voor een oogmeting

Aanbevolen product

Brede gezichtsvelden en minder last van hinderlijke schitteringen

Varilux® Roadpilot met Crizal Drive

SB_PB_Right_528-x-531_Lens5.jpg
SB_PB_Left_528-x-531_Lens9.jpg

Aanbevolen product

Meekleurende brillenglazen,
ideaal voor in de auto

Transitions® XTRActive

Wist u dat?
Regelmatig oogonderzoek

De meeste mensen hebben minstens iedere 2 jaar een oogonderzoek nodig.

Sommige mensen hebben vaker een oogonderzoek nodig. Wanneer er een oogaandoening bij u is vastgesteld, bepaalde medische aandoeningen in uw familie voorkomen, of wanneer u boven de 40 bent, zou u uw ogen ieder jaar moeten laten onderzoeken.

Mensen van Afrikaanse, Aziatische of Caribische afkomst hebben meer kans op oogziekten en erfelijke oogproblemen. Zij zouden ook ieder jaar een oogonderzoek moeten ondergaan.