Intro1_1104_412_HP_AAV-rolvanomgeving-uv-Intro1_1104_412_HP_AAV-rolvanomgeving-uv.png Intro1_1104_412_HP_AAV-rolvanomgeving-uv-Intro1_1104_412_HP_AAV-rolvanomgeving-uv.png

De gevaren
van UV-licht

Zelfs wanneer we niet in de zon zijn,
worden we blootgesteld aan UV-licht.

Dit kan leiden tot verschillende
oogaandoeningen en oogziekten.

Blootstelling
aan UV

Uw ogen zijn het enige interne weefsel dat blootgesteld wordt aan UV-licht. Ze worden hier iedere dag aan blootgesteld, zelfs wanneer het bewolkt is. Overmatige blootstelling aan daglicht kan tot verschillende meer en minder ernstige oogproblemen leiden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Fotokeratitis (sneeuwblindheid)

 • Wat is het: Een pijnlijke oogaandoening die het oppervlak van het hoornvlies aantast - het oog wordt verbrand. Het wordt veroorzaakt door verblindende sneeuwomstandigheden of wanneer het zonlicht reflecteert op zand en water.
 • Hoe kunt u het herkennen: Pijn, roodheid, lichtgevoeligheid, hoofdpijn, halo's.
 • Behandeling: Het zou binnen een paar dagen vanzelf over moeten gaan - vermijd het dragen van contactlenzen. Het kan helpen om de zon te vermijden en oogdruppels te gebruiken. Wanneer het probleem aanhoudt, kunnen er sterkere oogdruppels voorgeschreven worden.


Staar

 • Wat is het: Een veelvoorkomend oogprobleem dat vaak geassocieerd wordt met ouder worden. Troebele vlekken ontstaan op de ooglens en beïnvloeden het zicht. Overmatige blootstelling aan daglicht verhoogt het risico op staar.
 • Hoe kunt u het herkennen: Het zicht wordt troebel en wazig en het kan moeilijk zijn om in het donker te zien. U kunt last hebben van lichtgevoeligheid, halo's, en een gele of bruine tint aan het zicht. Het zicht kan geleidelijk afnemen.
 • Behandeling: Uiteindelijk zal een operatie nodig zijn. Dit is een veelvoorkomende ingreep waarbij de vertroebelde ooglens vervangen wordt door een plastic lens.


Overgroeiing (pterygium)

 • Wat is het: Mensen die veel buiten zijn – vooral in fel zonlicht – kunnen overgroeiingen op hun oog ontwikkelen, genaamd pterygium. Vooral boeren, skiërs, vissers en surfers lopen veel risico. Daarom wordt de aandoening soms ‘surfersoog’ genoemd.
 • Hoe kunt u het herkennen: Roodheid, ontsteking, vreemd gevoel, droge en jeukende ogen.
 • Behandeling: Ongemak kan behandeld worden met oogdruppels of bestraling van het oog. Een operatie is alleen in een vergevorderd stadium nodig.


Oogkanker (oculair melanoom of melanoom in het oog)

 • Wat is het: De straling in UV-licht wordt opgenomen door de ooglens. In zeldzame gevallen kan dit bijdragen aan de ontwikkeling van oogkanker.
 • Hoe kunt u het herkennen: Wazig zicht, flikkerende lichten of een oranje pigment op het oogoppervlak.
 • Behandeling: Radiotherapie om de kankercellen te vernietigen (terwijl het zicht zoveel mogelijk behouden wordt). Een operatie kan noodzakelijk zijn.


Vind een opticien

Maak een afspraak voor een oogmeting

Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-v1-Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-v1.png Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-MOBIEL-v1-Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-MOBIEL-v1.png

Onbezorgd genieten
van de zon

Kies voor zonneglazen met
Eye-Sun Protection Factor
(E-SPF)

Product

De beste UV-bescherming

Xperio gepolariseerd

SB_PB_Right_528-x-531_Lens8.jpg

Oogzorg

Het zicht van uw kind beschermen

Goed zicht is vitaal voor het welzijn en leervermogen van een kind. Kinderogen zijn vatbaar voor beschadiging door schadelijk zonlicht. Zorg voor een bril met een hoge E-SPF.

Lees meer

Wist u dat?
E-SPF

Bescherm uw ogen net zo goed als uw huid

Wanneer u brillenglazen aanschaft is het belangrijk te letten op de Eye-Sun Protection Factor (E-SPF). E-SPF is heel eenvoudig: hoe hoger de waarde, hoe beter het brillenglas beschermt tegen UV-stralen.

E-SPF® is een wereldwijde index voor het weergeven van de mate van UV-bescherming van een transparant of gekleurd brillenglas. E-SPF® is ontwikkeld door Essilor International en is onderkend door onafhankelijke derden.

Meer informatie over E-SPF vindt u op www.espf.nl