Logo header gemaakt in Nederland - Made in Holland Logo header gemaakt in Nederland - Made in Holland

Gemaakt door
Erna

Afdeling hardcoat,
Essilor productielab Zevenaar

Blog brillenglazen gemaakt in Nederland – kennismaken met Erna

Even kennismaken

Erna is werkzaam als procesoperator op de hardcoat-afdeling van het Essilor productielab in Zevenaar. Ze werkt al bijna 30 jaar bij Essilor. Zoals ze zelf zegt, “ik hoor min of meer bij het meubilair”. In haar begintijd bij Essilor werkte ze even op de afdeling ‘vacuüm’, maar al sinds jaar en dag is ze een vaste kracht op de afdeling hardcoat. “De vastigheid en zekerheid van mijn baan vind ik prettig, en zolang de werksfeer fijn is zit ik hier goed op mijn plek”, vertelt Erna.

Ik kende Erna nog niet echt, maar het is me meteen duidelijk dat ze gewoon lekker zichzelf is. Lekker nuchter, met een soort van 'schouders eronder en gewoon doen'-werkmentaliteit. Als ik haar vraag om mij uit te leggen wat er op de afdeling hardcoat met de brillenglazen gebeurt, krijg ik dus ook een lekker duidelijk verhaal...

Afdeling hardcoat

Wat gebeurt er op deze afdeling met uw brillenglazen?

Nadat de brillenglazen in de slijperij op sterkte zijn gebracht, en eventueel voorzien zijn van een kleur, gaan ze door naar de afdeling hardcoat. Hiervoor worden de glazen in rekjes ingezet, en worden ze eerst grondig gereinigd in verschillende chemische baden. Het reinigen is van groot belang, om ervoor te zorgen dat de laklaag een goede basis vormt voor de andere afwerkingslagen en het brillenglas later niet zal beschadigen. Nadat de brillenglazen goed gereinigd zijn wordt er een eerste laag aangelegd, een primer. Op deze basislaag wordt de uiteindelijke laklaag aangebracht. Tussendoor wordt het glas in de oven geplaatst om uit te harden. Erna legt uit dat de glazen dan eerst gecontroleerd worden, om er zeker van te zijn dat de basislaag goed is en er écht geen vuiltjes meer op het glas zitten. Pas daarna laten ze de laklaag volledig uitharden in de oven. “Als we de controle pas daarna zouden doen, dan zou het proces al onomkeerbaar zijn”, legt Erna mij uit.

De laklaag die aangebracht wordt op de hardcoat-afdeling is essentieel voor een kwalitatief brillenglas. Het zorgt er namelijk voor dat het glas krasbestendig is en minder gevoelig is voor beschadigingen. Daarnaast is het meteen de basis voor de vervolgstap in het productieproces: het aanbrengen van de afwerkingslagen op de vacuüm-afdeling.

Terug naar Erna

In ons gesprek geeft Erna aan dat het soms best aanpoten is om de brillenglazen op tijd weer bij de volgende afdeling af te leveren. Maar juist als dat gelukt is, heb je weer een voldaan gevoel.  “Alles wat we doen bij Essilor draait uiteindelijk om de brillenglazen. Daar ben ik me eigenlijk altijd van bewust. Elk brillenglas dat we afleveren moet er netjes uit zien, voor de opticien, de brildrager, maar ook voor mijzelf.” Ik kan het alleen maar met haar eens zijn. 

  • Blog brillenglazen gemaakt in Nederland – afdeling hardcoat
  • Blog brillenglazen gemaakt in Nederland – afdeling hardcoat

Wist u dat?

Wanneer je de hardcoat-afdeling op komt, valt het oog meteen op een soort van ‘wasstraat’. Dit is de reeks van chemische reinigingsbaden en de baden waarin de laklaag wordt aangebracht. In de rekjes die door de straat heen gaan, zijn de verschillende brillenglazen ingezet. Het valt me op dat in dit geval niet de rekjes met brillenglazen ondergedompeld worden in de baden, maar dat de baden zelf omhoog en naar beneden bewegen. Zo kunnen de rekjes met glazen zo stil mogelijk blijven en is de kans op het uitvallen van glazen zo minimaal mogelijk. Na even nadenken weet Erna zich te herinneren dat dit nog niet zo was toen ze ruim 30 jaar geleden bij Essilor begon. Zo wordt ook op de hardcoat-afdeling steeds gekeken naar manieren om het proces weer beter te maken.
Auteur: Sophie van Erp, Brand Manager Essilor Nederland
Fotografie: www.maaikevanesch.nl

Gemaakt in Nederland

Blog 5: gemaakt door Didier

Een kwalitatief brillenglas kan niet zonder innovatieve coating. De coating wordt aangebracht op de afdeling vacuüm. Didier deelt zijn kennis van de afdeling met ons in de volgende blog.

Lees blog