SB_Intro1_AAV_colourblindness_1104x412_poppy-field-FINAL.jpg SB_Intro1_AAV_colourblindness_1104x412_poppy-field_M.jpg

Een afwijking
in het waarnemen van kleuren

Personen met kleurenblindheid vinden het moeilijk of onmogelijk om sommige kleuren waar te nemen. Sommigen kunnen geen enkele kleur waarnemen. Dit is echter zeldzaam.

Waardoor
ontstaat het?

Kleurenblindheid is vaak erfelijk en al aanwezig bij de geboorte.

Kleurenblindheid kan ook een symptoom zijn van andere oogaandoeningen, zoals glaucoom, staar of LMD. Ziekten zoals multiple sclerosis en diabetes kunnen ook leiden tot problemen met kleurwaarneming. Ook veranderingen aan het zicht die op hogere leeftijd ontstaan, kunnen de kleurwaarneming beïnvloeden.

Daltonismo-a-incapacidade-de-distinguir-cores-CB_AC_Item2_528x241_colourblindness-colourvisiondeficiency-_paint.jpg Hoe kunt u het herkennen - Mensen met kleurenblindheid vinden het vaak moeilijk om verschillende kleuren van elkaar te onderscheiden, bijvoorbeeld rood, oranje, geel, groen en bruin. Rood en groen zien er het vaakst hetzelfde uit. Het kan ook moeilijk zijn om het verschil te zien tussen felle en vale kleuren.

Daltonismo-e-uma-insuficiencia-visual-CB_AC_Item1_528x241_colourblindness-colourvisiondeficiency-_retina.jpg Behandeling - Kleurenblindheid kan niet genezen worden, maar filters op brillen of getinte contactlenzen kunnen het makkelijker maken om verschillende kleuren te onderscheiden. Overleg met uw vakopticien wat u tegen deze aandoening kunt doen.

 • Teste de cores para daltónicos
 • Daltonismo e teste de cores Ishihara
 • Testes ao Daltonismo

Kleurenblindheid
testen

De Ishihara kleurentest wordt uitgevoerd door uw opticien. U wordt getest op afwijkingen in het waarnemen van rood-groene kleuren. De test bestaat uit gekleurde platen met een cirkel van stippen in een zogenaamd willekeurig patroon. In dit patroon staan vormen of nummers welke gevormd zijn door de stippen en goed zichtbaar zijn voor mensen zonder kleurenblindheid.

Vind een opticien

Maak een afspraak voor een oogmeting

Oogzorg

Bereid uw bezoek aan de opticien voor

 • 1

  Controleer

  Check.jpg
  Bezoek altijd een professionele en vakkundige opticien.
 • 2

  Vraag

  Ask.jpg
  Bespreek eventuele zorgen die u hebt over uw zicht
  met uw opticien.
   Het is hun werk om voor uw ooggezondheid te zorgen, zij helpen u dus graag
 • 3

  Ontspan

  Relax.jpg
  Gaat u voor het eerst naar de opticien? Maak u geen zorgen! 
  Een opticien is vakkundig en geeft u graag het beste advies.