Má acuidade visual SB_Intro1_AAV_Visual-acuity_1104x412_handoveroneeye_M.jpg

Helder en scherp
zicht

Gezichtsscherpte is de helderheid en scherpte van uw zicht.
Dit varieert van persoon tot persoon
en kan in veel gevallen
gecorrigeerd worden met een bril.

Slecht zicht
behandelen

Een gebrek aan gezichtsscherpte kan veroorzaakt worden door een oogaandoening zoals bij- of verziendheid, presbyopie of astigmatisme. Deze aandoening zijn meestal eenvoudig te behandelen met corrigerende brillenglazen.

Het is vooral belangrijk voor automobilisten om slechte gezichtsscherpte te behandelen. Om veilig te rijden moet uw zicht aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bepaalde beroepen hebben andere voorwaarden, waarbij het zicht beter moet zijn.

SB_VT1_AAV_Cataracts_730x616_Signs_old-man-eye-test.jpg

Tekenen van
slecht zicht

Tekenen dat u een kijkprobleem heeft zijn onder andere verlies van het centrale zicht, bijvoorbeeld doordat er blinde vlekken verschijnen in het midden van uw blikveld. Het verlies van het perifere zicht ofwel ‘tunnelvisie’, waardoor u aan de zijkanten van uw gezichtsveld dingen niet scherp waarneemt. Wazig zicht, nachtblindheid en gevoeligheid voor hinderlijke schitteringen.

Gerelateerde
oogaandoeningen

Slecht zicht kan ontstaan door een aantal aandoeningen of verwondingen, zoals diabetes of een hersenaandoening. Het kan ook komen door andere oogaandoeningen. Hieronder vindt u een opsomming.

Glaucoom

Glaucoom is een verzamelnaam voor oogaandoeningen waarbij overtollig oogvocht de oogzenuw beschadigt.

Lees meer

Staar

Bij staar vormen zich troebele vlekken op de ooglens.

Lees meer

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

LMD is het geleidelijk verlies van het centrale zicht door de achteruitgang van de macula - het deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor het centrale zicht.

Lees meer

Oogzorg

Bescherm uw gezondheid. Laat uw ogen controleren

Een oogonderzoek is een belangrijke gezondheidscheck. Het kan aandoeningen die schadelijk kunnen zijn voor uw zicht vaststellen en voorkomen - en het duurt slechts een half uur.

Lees meer

Wist u dit?
De Snellenkaart

Wat is 20/20 zicht?

De Nederlandse oogarts dokter Hermann Snellen heeft deze oogkaart met letters van verschillende groottes in 1862 ontworpen om de gezichtsscherpte te meten. De kaart is zo ontwikkeld dat op een vaste afstand van de kaart het steeds moeilijker wordt om de letters, die in grootte naar de onderkant van de kaart afnemen, te herkennen. De term 20/20 zicht (20/20 vision) is een referentie naar de afstand van 20 feet (6 meter) tot de oogkaart. Onder het metrische systeem werd deze term vervangen door 6/6 zicht, omdat de test van 6 meter wordt afgenomen.

Dit betekent niet dat u perfect zicht heeft. De test houdt namelijk geen rekening met perifeer zicht, kleurwaarneming of dieptewaarneming.

Vind een opticien

Maak een afspraak voor een oogmeting

Aanbevolen product

Voor ontspannen zicht

Crizal® Prevencia

SB_PB_Right_528-x-531_Lens10.jpg