SB_Intro1_EC_protectyour-eyes-sunlight_1104x412_womanwith-sunglasses.jpg SB_Intro1_EC_protectyour-eyes-sunlight_1104x412_womanwith-sunglasses_M.jpg

Zorg voor
uw ogen

zoals u voor uw huid zorgt.
De meeste mensen weten dat de zon
schadelijk kan zijn voor de huid. Dat ook
een goede bescherming voor de ogen tegen
zonnestralen en kunstmatig licht
net zo belangrijk is, is helaas minder bekend.

VT_740_616_Oogzorg_Schadelijklicht_UV-VT_740_616_Oogzorg_Schadelijklicht_UV.png

Ultraviolet
licht

Ultraviolet licht, oftewel UV-licht, wordt onder andere uitgestraald door de zon en is onzichtbaar. Het feit dat wij UV-licht met het blote oog niet kunnen waarnemen betekent niet dat het niet schadelijk is. Zelfs wanneer we indirect blootgesteld worden aan zonlicht, bijvoorbeeld in de schaduw, is het belangrijk om onze huid én onze ogen goed te beschermen.

UV-schade kan zich door de jaren heen ophopen. Het versnelt het verouderen van de ogen. ook verergert het de kans op staar en andere ernstige oogaandoeningen.

Een goede bescherming van de ogen tegen UV-licht is mogelijk met een zonnebril voorzien van een hoge Eye-Sun Protection Factor (E-SPF). Ook heldere brillenglazen kunnen tegenwoordig bescherming bieden tegen UV. 

  • SS_713_616_Oogzorg_Schadelijklicht_BL-1-SS_713_616_Oogzorg_Schadelijklicht_BL-1.png
  • SS_713_616_Oogzorg_Schadelijklicht_BL-2-SS_713_616_Oogzorg_Schadelijklicht_BL-2.png
  • SS_713_616_Oogzorg_Schadelijklicht_BL-3-SS_713_616_Oogzorg_Schadelijklicht_BL-3.png

Blauwviolet licht

Blauwviolet licht wordt uitgestraald door de zon en kan uitgestraald worden door digitale apparaten en kunstmatige lichtbronnen. Bijvoorbeeld door LED-verlichting, smartphones, tablets en computers.

Blauwviolet licht kan niet met het menselijke oog worden waargenomen. Blauwviolet licht dringt diep door in het oog, tot het netvlies. Daar kan het op lange termijn schade veroorzaken. Langdurige blootstelling aan schadelijk blauwviolet licht kan de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) versnellen.

Niet alle delen van het 'blauw licht-spectrum' zijn overigens schadelijk. Een deel is juist noodzakelijk voor het reguleren van onze biologische klok en heeft een positief effect op ons humeur en welzijn.

Tips
om uw ogen te beschermen

Tip 1: bewustzijn - Een goede bescherming van onze ogen tegen schadelijk licht is dus in veel situaties geen overbodige luxe. In de zon maar ook in de schaduw. Met mooi weer, maar ook met bewolkt weer, want juist dan zijn we geneigd geen beschermende zonnebril te dragen. Ook binnen stellen we onze ogen steeds vaker bloot aan blauw licht, doordat het gebruik van digitale schermen steeds verder toeneemt. Zorg er als eerste voor dat u bewust bent van de situaties waarin uw ogen extra risico lopen.

Tip 2: Eye-Sun Protection Factor (E-SPF) - Let bij het kopen van een nieuwe zonnebril óf bril met heldere glazen op de Eye-Sun Protection Factor (E-SPF) van de glazen. Uw vakopticien kan hier informatie over verstrekken. Op dit moment is een E-SPF 35 de hoogst mogelijke factor op heldere brillenglazen en E-SPF 50+ op zonneglazen.

Tip 3: selectief filteren schadelijk licht - kiest u voor brillenglazen met een bescherming tegen blauw licht? Let er dan op dat niet het volledige blauw licht-spectrum wordt geblokkeerd. Door te kiezen voor een selectieve filtering wordt niet het 'goedaardige' blauwe licht gefilterd en geniet u wel van de vele voordelen die dit met zich mee brengt.

Aanbevolen product

Selectieve blauwfilter
ter bescherming
van uw ogen

Crizal® Prevencia

SB_PB_Right_528-x-531_Lens7.jpg

Productnieuws

Bescherming tegen schadelijk licht

Essilor introduceert Eye Protect System, een geïntegreerde bescherming tegen schadelijk UV- en blauwlicht.

Lees meer
Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-v1-Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-v1.png Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-MOBIEL-v1-Intro2_1104_412_HP_Suncampagne2017-HP-MOBIEL-v1.png

Onbezorgd genieten
van de zon

Kies voor zonneglazen met
Eye-Sun Protection Factor
(E-SPF)

Vind een opticien

Maak een afspraak voor een oogmeting

Wist u dat?
E-SPF

Bescherm uw ogen net zo goed als uw huid

Wanneer u brillenglazen aanschaft is het belangrijk te letten op de Eye-Sun Protection Factor (E-SPF). E-SPF is heel eenvoudig: hoe hoger de waarde, hoe beter het brillenglas beschermt tegen UV-stralen.

E-SPF® is een wereldwijde index voor het weergeven van de mate van UV-bescherming van een transparant of gekleurd brillenglas. E-SPF® is ontwikkeld door Essilor International en is onderkend door onafhankelijke derden.

Meer informatie over E-SPF vindt u op www.espf.nl