Contact Lens

De risico's van
van contactlenzen

Onderzoek toont verschillende bacteriën aan
in de ogen van contactlensdragers.

Contactlenzen en bacteriën

Een recent onderzoek stelt de verschillende bacteriën in de ogen van contactlensdragers vast en onderzoekt hoe de kans op ooginfecties hierdoor mogelijk vergroot wordt.

Hoewel het onderzoek zich in een vroeg stadium bevindt, kan het er aan bijdragen dat ontstekingen bij contactlensdragers voorkomen worden.

Contactlensdragers zijn zich meestal bewust van de stappen die ze moeten nemen om een ooginfectie te voorkomen, evenals de mogelijke gevaren van slechte verzorging van de contactlens, bijvoorbeeld Acanthamoeba keratitis. De meeste dragers weten ook dat er problemen kunnen ontstaan wanneer ze hun lenzen te lang inhouden, ermee slapen, of ze niet goed genoeg of vaak genoeg schoonmaken met de juiste vloeistof. Dit zijn allemaal bekende 'don'ts' van contactlenzen, maar er is ook een ander probleem waar veel mensen zich niet bewust van zijn - hun vingers!

Een nieuw onderzoek uitgevoerd door microbiologen aan het NYU Langone Medisch Centrum suggereert dat mensen die contactlenzen dragen meer kans hebben op oogontstekingen door 'veranderingen in de koloniën van bacteriën. Met andere woorden; verschillende bacteriën kunnen overgebracht worden van vingers naar ogen wanneer mensen hun contactlenzen inbrengen of verwijderen, of de druk van de contactlens op het oog beïnvloedt de mate van bacteriën.

Een van de microbiologen (en de senior onderzoeker van dit onderzoek), Maria Gloria Dominguez-Bello, heeft het volgende statement naar buiten gebracht: “Wij hopen dat onze toekomstige experimenten aan zullen tonen of deze veranderingen in de micro-organismen in het oog van lensdragers ontstaan door vingers die het oog aanraken, of door de directe druk van de lens die het immuunsysteem in het oog beïnvloedt en verandert en welke bacteriën onderdrukt worden of kunnen gedijen.”

De onderzoekers ontdekten dat van de 20 proefpersonen, 9 personen die dagelijks contactlenzen droegen drie keer meer bacteriën hadden dan de 11 mensen die geen contactlenzen droegen. Ook waren de bacteriën bij de contactlensdragers van een grotere verscheidenheid.
Hoewel het onderzoek op dit moment nog als 'inleidend' wordt beschouwd en nog niet in een vaktijdschrift is gepubliceerd, hoopt Dominguez-Bello dat het zal leiden tot een beter begrip waarom contactlensdragers vatbaarder zijn voor ooginfecties dan mensen die geen contactlenzen dragen. Dit begrip kan leiden tot betere preventie van ooginfecties in de toekomst.

Lees meer
Ondertussen adviseert Essilor dragers van contactlenzen om geen risico's te nemen en hun handen (vooral hun vingers) goed te wassen voordat zij hun contactlenzen inbrengen of eruit halen.
Bekijk de Oogzorg sectie voor meer informatie over het beschermen van uw ogen.

Overig nieuws
 • Algemeen
  nieuws

  NMI_258_130_Arwen_v1-NMI_258_130_Arwen_v1.jpg 01.10.2018

  Essilor special lenses lab maakt bril op maat voor eenjarige Arwen uit Zwolle
  Lees meer

 • Product-
  nieuws

  NMI_258_130_PN_VariluxZon-NMI_258_130_PN_VariluxZon.jpg 08.05.2018

  Varilux als zonneglas. Ook in de zon scherp zicht op alle afstanden.
  Lees verder

Overig nieuws