Eyeliner

De donkere kant
van eyeliner

Het risico van make-up
voor uw ogen*.

De donkerdere kant
van eyeliner

Make-up dragen kan risico's meebrengen voor uw ogen

Een onderzoek over eyeliner uitgevoerd door Dr. Alison Ng en haar collega's wordt sinds kort overal op het internet aangehaald. De veelgebruikte make-up is niet per se schadelijk, zoals sommige mensen het hebben geïnterpreteerd, maar het brengt wel risico's op zichtproblemen met zich mee en kan de gezondheid van uw ogen schaden, afhankelijk van de manier waarop u eyeliner draagt.

Het onderzoek heeft gekeken naar de applicatie van eyeliner op de binnen- en buitenkant van de wimperrand en hoe deeltjes van de eyeliner 'migreren' naar het oog. Het is populair om de eyeliner op de binnenkant aan te brengen om zogenaamde 'smokey eyes' of 'big eyes' te creëren, maar deze stijlen brengen een groter risico op infecties en wazig zicht met zich mee. Het onderzoek toont aan dat deeltjes van de eyeliner bij beide stijlen in de traanfilm (dunne laag die het oog beschermt) terechtkomen. Binnen de wimperrand verplaatste de eyeliner zich sneller en kwamen er meer deeltjes (15-30%) in de traanfilm dan wanneer de eyeliner buiten de wimperrand aangebracht werd.
Waarom is dit belangrijk? Veel mensen dragen eyeliner aan de binnenkant van de wimpers en hebben nog nooit een oogprobleem gehad. Dit kan kloppen, want na een tijdje vermindert de hoeveelheid in de traanfilm en na een paar uur is er alleen nog een verwaarloosbare hoeveelheid over. Ons natuurlijke verdedigingsmechanisme (bijvoorbeeld tranen) is er goed in om ongewenste deeltjes weg te spoelen. Dr. Ng benadrukt echter wel dat eyeliner de traanfilm kan veranderen, wat leidt tot ongemak, vooral voor mensen met droge of gevoelige ogen.

April_eyeliner-620x413.jpg Verder lopen dragers van contactlenzen een groter risico op ongewenste deeltjes omdat er vaak was en olie in eyeliner zit wat zich kan hechten aan de lens (meestal gemaakt om zich aan de huid te hechten) en zich op kunnen hopen, wat roodheid en irritatie kan veroorzaken. Schadelijke bacteriën in de eyeliner kunnen ook in het oog komen, wat kan zorgen voor oogontstekingen of wazig zicht omdat de ooglens troebeler wordt.

Dit was een klein onderzoek en kan niet definitef concluderen dan eyeliner aan de binnenkant van de wimperrand zeker schadelijk kan zijn of licht werpen op de gevolgen op de lange termijn. Het belicht echter wel de mogelijke risico's die geassocieerd worden met het aanbrengen van eyeliner op de binnenkant van de wimperrand, zeker voor contactlensdragers. Het is misschien wel de moeite waard om te overwegen om uw eyeliner buiten de wimperrand aan te brengen.

Het is niet wenselijk om make-up resten in uw traanfilm te hebben en ongeacht hoe u uw eyeliner aanbrengt, is het belangrijk om gezond zicht te behouden. Cosmetische hygiëne en adviezen over het aanbrengen van uw make-up kunnen het risico op oogontstekingen, krasjes, en visueel ongemak of wazig zicht verminderen. Bekijk hieronder tips voor make-up en verzorging.

April_eye-620x413.jpg Tips voor make-up en verzorging:

1) Houd uw oogmake-up schoon! - Zorg ervoor dat applicators, wimperkrullers, kwasten etc. altijd schoon zijn voor gebruik (u kunt zeep, wasmiddel, of milde shampoo gebruiken). Er groeien schadelijke bacteriën in die een oogontsteking kunnen veroorzaken.

2) Deel of ruil geen oogmake-up (zelfs niet met goede vrienden of familie) - Andere mensen kunnen bacteriën hebben die schadelijk voor u kunnen zijn. U loopt ook meer risico wanneer u testers gebruikt in winkels waar meerdere mensen hetzelfde product gebruiken - probeer testers dus waar mogelijk te vermijden!

3) Breng geen oogmake-up op in de metro, trein, bus, auto of een ander bewegend voorwerp - Een drempel, schok of onverwachte stop kan een oogverwonding veroorzaken, zoals een krasje op het hoornvlies. Zelfs kleine krasjes kunnen tot een ernstige oogontsteking leiden.

4) Wanneer uw oogmake-up voor geïrriteerde ogen zorgt, stop dan met het gebruik en verwijder het onmiddellijk. Wanneer de irritatie aanhoudt, ga dan naar een dokter.

5) Was uw handen! - Onze handen bevatten bacteriën die in het oog terecht kunnen komen en een oogontsteking kunnen veroorzaken. Wees voorzichtig en breng uw oogmake-up (vooral eyeliner) aan met schone handen.

6) Houd producten schoon en gebruik geen oude productenMascarafabrikanten raden meestal aan om het product twee tot vier maanden na aankoop weg te gooien.

7) Voeg geen water toe aan producten (bijvoorbeeld opgedroogde mascara) - Met de toevoeging van water kunnen bacteriën ontstaan en het conserverende middel dat de groei van microben tegengaat, wordt verdund.

8) Let erop dat u uw ogen niet bekrast wanneer u make-up aanbrengt of verwijdert - Dit kan leiden tot een oogontsteking.

9) Gebruik geen make-up op uw ogen die hier niet specifiek voor bedoeld is. - Er kunnen ingrediënten inzitten die niet goedgekeurd zijn voor de ogen.

10) Bewaar uw cosmetica niet in de zon of bij een warmtebron in de buurt. - Een koele, droge plek is het meest geschikt.

11) Slijp uw oogpotlood om achterblijvend 'spul' te verwijderen en haal een stukje van een eyeliner met draaimechanisme af om een schoon puntje te krijgen.

12) Verwijder altijd uw make-up voor u gaat slapen.


*Afbeelding die voor dit artikel is gebruikt:
 1. Introductie-afbeelding: The Woman in the Mirror door Robert Couse-Baker/ CCBY (de afbeelding is aangepast)


Overig nieuws
 • Algemeen
  nieuws

  NMI_258_130_Arwen_v1-NMI_258_130_Arwen_v1.jpg 01.10.2018

  Essilor special lenses lab maakt bril op maat voor eenjarige Arwen uit Zwolle
  Lees meer

 • Product-
  nieuws

  NMI_258_130_PN_VariluxZon-NMI_258_130_PN_VariluxZon.jpg 08.05.2018

  Varilux als zonneglas. Ook in de zon scherp zicht op alle afstanden.
  Lees verder

Overig nieuws