SB_Intro1_EC_teenvision_1104x412_teen.jpg SB_Intro1_EC_teenvision_1104x412_teen_M.jpg

Oogbescherming
belangrijk

bij tieners

Het leven van een tiener brengt
bepaalde risico's met zich mee voor de
gezondheid van de ogen en het zicht.
Lees hoe u de ogen van
een tiener kunt beschermen
tijdens deze belangrijke
levensfase.

SB_VT1_EC_AntiSctach_740x616_WearandTear-carefree.jpg

Ogen
van tieners

Bij een op de vier leerlingen moet het zicht gecorrigeerd worden.

Vooral jongere tieners beseffen misschien niet dat hun zicht niet normaal is. Slecht zicht kan leiden tot frustratie, slechte prestaties op school of gedragsproblemen.

Het meestvoorkomende kijkprobleem onder tieners is bijziendheid. Dit kan vastgesteld worden met een standaard oogonderzoek.

Oogproblemen
tijdens de tienerjaren

Oogproblemen komen vaak voor tijdens de tienerjaren
De tips hieronder kunnen sommige van deze problemen helpen voorkomen.

Levensstijl - Actieve tieners krijgen waarschijnlijk genoeg beweging, wat goed is voor hun ogen en zicht. Ze lopen daardoor echter ook risico op oogverwondingen - vooral tijdens het sporten. Oogbescherming en speciale glazen kunnen dit risico verminderen. Een actieve levensstijl betekent dat er meer tijd buiten wordt doorgebracht. Onze ogen zijn voordat we 20 zijn extra vatbaar voor schade die wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV en blauw licht. Brillenglazen met een hoge Eye-Sun Protection Factor (E-SPF) zijn daarom essentieel.

Hoe hoger de factor, hoe hoger de UV-bescherming. Drukke tieners besteden misschien niet genoeg aandacht aan gezond en regelmatig eten. Een gebalanceerd dieet is echter wel belangrijk voor de gezondheid van de ogen.

CB_AC_Item2_528x241_teenagervision-CB_AC_Item2_528x241_teenagervision.jpg Technologie - Tieners houden van hun gadgets. Teveel gebruik van digitale apparaten kan echter schadelijk zijn voor de ogen, omdat ze blauw licht uitstralen. Dit kan de ogen op de lange termijn beschadigen. Overmatig gebruik kan ook leiden tot symptomen die bekend staan als het Computer Vision Syndrome (CVS). Om de risico's te verkleinen kunt u minder gebruik maken van digitale apparaten en de 20-20-20 regel toepassen: neem iedere 20 minuten 20 seconden pauze om naar iets te kijken op 6 meter (20 feet) afstand.


Zelfbeeld - Zichtproblemen kunnen tijdens de tienerjaren ontstaan, maar zelfbewuste tieners voelen in het begin misschien weerstand tegen het dragen van een bril. Het is echter noodzakelijk dat hun zicht wel gecorrigeerd wordt.

Lees meer
De gezondheid van tieners - Tieners met diabetes of juveniele reumatoïde artritis (jeugdreuma) hebben een hoger risico op gezichtsverlies. Ze moeten regelmatig medisch onderzocht worden en hebben mogelijk iedere drie maanden een oogtest nodig.

Alles over zicht

Computer Vision Syndrome (CVS)

Langere tijd naar digitale schermen kijken kan leiden tot een aantal oog- en zichtproblemen die bij elkaar bekend staan als Computer Vision Syndrome (CVS).

Lees meer
  • CB_SS_UVKids_713x616_-1.png-CB_SS_UVKids_713x616_-1.png.png
  • CB_SS_UVKids_713x616_-2.png-CB_SS_UVKids_713x616_-2.png.png
  • CB_SS_UVKids_713x616_-3.png-CB_SS_UVKids_713x616_-3.png.png
  • CB_SS_UVKids_713x616_-4.png-CB_SS_UVKids_713x616_-4.png.png

Extra bescherming
voor tieners

Tieners worden door hun levensstijl vaker blootgesteld aan UV-licht dan volwassenen. Hun ogen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van UV en blauw licht.

Aanbevolen product

Bescherming tegen blauwviolet licht

Crizal® Prevencia

SB_PB_Right_528-x-531_Lens7.jpg

Vind een opticien

Maak een afspraak voor een oogmeting