Actueel 5 minuten leestijd

Hoe houdt u uw ogen gezond tijdens de lockdown

Deel

Wereldwijd veranderen mensen drastisch hun levensstijl om de gevallen van corona in te dijken. Enkele maanden geleden leken begrippen als social distancing, quarantaine en lockdown nog te vreemd om waar te zijn.

Tijdelijke leefstijlwijzigingen

Terwijl we ons tijdelijk aan de huidige situatie aanpassen, moeten we blijven letten op ons geestelijke en lichamelijke welzijn. Lange periodes binnenshuis kunnen veel aspecten van de lichamelijke gezondheid beïnvloeden - zeker de gezondheid van onze ogen.

Uw ogen kunnen in deze periode van isolatie baat hebben bij eenvoudige maatregelen zoals frequente schermpauzes, het gebruik van verschillende brillen en sommige gezonde voedingsmiddelen.

Het integreren en handhaven van deze gewoontes kan uw visuele comfort nu en in de toekomst bevorderen.

 

Pauzeer tijdens het gebruik van beeldschermen

Lange periodes binnenshuis kunnen belastend zijn voor uw ogen. De ogen hebben de neiging om zich te concentreren op nabijgelegen objecten en zich te ontspannen bij het kijken naar verre objecten. Daarom kan overmatig schermgebruik vermoeiend zijn, vooral in een besloten ruimte.

Te lang naar een beeldscherm staren kan leiden tot digital eye strain, ook wel computervisiesyndroom genoemd. De tijdelijke symptomen kunnen variëren van vervelend tot pijnlijk: Veel voorkomende verschijnselen zijn een wazig zicht, hoofdpijn en droge ogen.

Digital eye strain kan worden vermeden door de 20-20-20-regel toe te passen.

Kijk na elke 20 minuten beeldschermgebruik naar een object op minstens 20 voet (=+/- 6meter) afstand gedurende minstens 20 seconden. Hierdoor kunnen de oogspieren zich ontspannen om het visuele comfort te herstellen.

De 20-20-20-regel kan ook kinderen helpen, die nu meer kans lopen op digital eye strain wanneer ze thuis video's bekijken, gamen en facetimen met vriendjes en uiteraard, online lessen volgen.

Het leven verloopt steeds meer digitaal, ook nu we binnen blijven. Maar zelfs een kleine vermindering van de schermtijd kan al een positief effect hebben bij mensen van alle leeftijden.

Het toevoegen van langere pauzes als aanvulling op de frequente 20-20-20 pauzes, kan mentaal en visueel comfort geven. In plaats van meteen over te schakelen van computer naar telefoon of tv, probeert u eens vijf of tien minuten een boek te lezen of een gezelschapsspel te spelen.

Zelfs kleine pauzes kunnen een groot effect hebben.

 

Overweeg een computerbril die blauwviolet licht filtert

Een speciale bril die blauw licht blokkeert of een computerbril kan nuttig zijn voor iedereen die veel naar beeldschermen kijkt. Deze brillenglazen blokkeren het deel van het zichtbare lichtspectrum dat het meeste ongemak geeft voor de ogen: het high energy visible (HEV) licht.

De glazen van een goede bril die blauw licht blokkeert, laten geen HEV-licht door. Dit resulteert in meer visueel comfort en minder potentieel schadelijke straling in uw ogen.

Omdat het HEV-licht van beeldschermen het zonlicht nabootst, kan dit voor onze hersenen een teken zijn dat we wakker moeten blijven. Dit is de belangrijkste reden waarom deskundigen adviseren 's nachts beeldschermen te vermijden en waarom een bril die blauwviolet licht blokkeert 's avonds een positief effect kan hebben op de slaapcyclus.

Er bestaan verschillende telefoon- en computerinstellingen (en gratis apps) die een vergelijkbaar effect hebben zoals een computerbril. Deze kunnen een positief effect hebben, maar hebben geen invloed op het licht buiten het apparaat.

 

Gezonde voeding voor de ogen

Tijdens de huidige pandemie kan het lastig zijn om bepaalde producten in de supermarkt te vinden. Zelfs één of twee heilzame voedingsmiddelen in uw normale voedingspatroon opnemen, kan de gezondheid van uw ogen en uw algemene lichamelijke welzijn al bevorderen.

Te veel ingeblikte, verpakte en zwaar bewerkte voedingsmiddelen eten kan verleidelijk zijn vanwege het gemak en de lange houdbaarheid. Meestal is het geen probleem om een beperkte hoeveelheid van deze voedingsmiddelen te eten, maar het menselijk lichaam is niet gemaakt om er langdurig op te functioneren.

Een aantal van de volgende gezonde voedingsmiddelen toevoegen kan uw ogen, lichaam en geest goed doen:

  • Voedingsmiddelen met een hoog vitamine E-gehalte: amandelen, hazelnoten, volkoren granen en spinazie.
  • Voedingsmiddelen met een hoog gehalte andere antioxidanten: artisjokken, bosbessen en pure chocolade met een hoog cacaogehalte.
  • Voedingsmiddelen met veel omega-3, EPA en DHA in het bijzonder: vis zoals zalm, haring, makreel en tonijn. vlaszaden kunnen als vegetarische vervanging dienen maar bevatten geen EPA en DHA.

 

Een gezond leven voor gezonde ogen

Gevoelens van bezorgdheid en onzekerheid zijn normaal in deze situatie van angst voor het virus en isolatie. De gedwongen lockdown is echter ook een kans om nieuwe, gezonde gewoontes aan te nemen - voor uw ogen en de rest van uw lichaam.

Door de schermtijd in toom te houden, kleine veranderingen aan te brengen in de voeding en nieuwe dingen uit te proberen, kan het algemene welzijn worden verbeterd.

Deze periode van gedeelde isolatie kan een zeldzame gelegenheid zijn om verbeteringen in uw eigen leven door te voeren. Maak gebruik van uw tijd in huis om goede praktijken op te pakken die een positief effect kunnen hebben ongeacht de isolatie, nu en in de toekomst.