Alles over brillenglazen

Uw brilvoorschrift begrijpen

Deel

Leer het brilvoorschrift van uw opticien beter te begrijpen. Wat betekent het precies en wat heeft het te maken met uw nieuwe brillenglazen?

UW BRILVOORSCHRIFT BEGRIJPEN

Heeft u zich weleens afgevraagd wat er op uw brilvoorschrift staat?
Uw brilvoorschrift bestaat uit een tabel die in tweeën is opgedeeld; een helft voor uw rechteroog en een helft voor uw linkeroog. Het is verdeeld in twee rijen met cijfers; een voor uw zicht van veraf en een voor uw zicht van dichtbij.

UW BRILVOORSCHRIFT 

Voor elk oog zal uw brilvoorschrift de volgende metingen tonen.

Base, basis: de richting van de prisma-afwijking in uw brillenglazen. Wanneer u boven de 45 bent, vindt u misschien de letters ‘ADD’ na de cijfers op uw voorschrift. Dit is uw ‘leesadditie’ - een additionele correctie die u helpt om beter te zien van dichtbij. 

Sferische waarde, sphere of sterkte (SPH): dit geeft de sterkte van het brillenglas aan dat voorgeschreven wordt om bij- of verziendheid te corrigeren. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker het brillenglas. 0.25 is bijvoorbeeld een minder sterk glas en 6.00 is een zeer sterk glas. Wanneer het cijfer onder dit kopje een minteken heeft (–), bent u bijziend; wanneer het een plusteken heeft (+), bent u verziend. 

Cilinder (CYL): de mate van astigmatisme (vervormd hoornvlies) die u heeft – dat wil zeggen, hoe bolvormig of ovaal uw ogen zijn. Wanneer dit vakje leeg is heeft u geen astigmatisme. Dit betekent dat uw ogen perfect bolvormig zijn. Een laag cijfer (zoals 0.25) geeft aan dat uw ogen ronder zijn; een hoog cijfer (bijvoorbeeld 3.00) geeft aan dat ze meer ovaal van vorm zijn. 

Axis, as: de richting van het astigmatisme (in graden). Dit heeft geen invloed op uw zicht, maar wel op de positionering van het brillenglas in het montuur. 

Prisma: geeft aan of u prismatische brillenglazen nodig heeft. Deze glazen corrigeren een onbalans tussen uw ogen, wat kan leiden tot dubbel zicht en hoofdpijn. Slechts een klein percentage van de brilvoorschriften bevat prisma. 

brilvoorschrift