Kenmerken oogproblemen

Moeite met dichtbij zien

Deel

Wanneer u problemen heeft met het scherp zien van objecten van dichtbij, heeft u waarschijnlijk last van verziendheid. Verziendheid staat ook bekend als hypermetropie.

TEKENEN DAT U HYPERMETROPIE HEEFT

Wanneer u moeite heeft met het zien van objecten van dichtbij, heeft u waarschijnlijk last van verziendheid.

Mogelijk merkt u dat u een probleem heeft wanneer u een boek of mobiele telefoon op een armlengte afstand houdt om scherper te zien.

Andere symptomen van hypermetropie zijn het samenknijpen van de ogen, vermoeide ogen en hoofdpijn.

Moeite met lezen Varilux S

TEKENEN DAT U MISSCHIEN LAST VAN PRESBYOPIE HEEFT

Presbyopie, of ouderdomsverziendheid, komt veel voor bij mensen boven de 40. Als de ooglens minder flexibel wordt, kost het meer moeite om objecten van dichtbij scherp te zien. Naast dat het moeilijker wordt om scherp te zien van dichtbij, kunt u ook vaker last hebben van hoofdpijn.

WAT IS EEN REFRACTIE-AFWIJKING?

Mensen die objecten van dichtbij niet goed kunnen waarnemen lijden vaak aan één van deze twee aandoeningen: verziendheid of presbyopie.

Hoewel beide aandoeningen voortkomen uit dezelfde refractie-afwijking en veel dezelfde symptomen hebben, zijn er ook duidelijke verschillen. Wanneer u vermoedt dat u een probleem heeft, maak dan een afspraak met de opticien voor een oogonderzoek. 

Beide ontstaan door een zogenaamde 'refractie-afwijking'. Een oogbol of hoornvlies met een ongewone vorm kan leiden tot problemen met lichtstralen. In plaats van dat het licht precies op het netvlies valt, valt het erachter, waardoor afstanden wazig lijken.