Kenmerken oogproblemen

Ooggerelateerde leesproblemen

Deel

Wanneer u problemen heeft met lezen, kan dit te maken hebben met uw ogen. Misschien heeft u beperkt zicht of kunnen uw ogen niet goed scherpstellen.

PROBLEMEN MET LEZEN?

Sommige mensen vinden het lastig om een regel tekst te volgen op een bladzijde of een scherm. Mogelijke oorzaken voor dit probleem vindt u hieronder.

Scherpstellen - Wanneer het zichtsysteem niet goed werkt, kan het zicht wazig worden. Het kan vermoeiend zijn om te concentreren op letters, zeker voor kinderen. Het probleem kan opgelost worden met een bril. 

Binoculair zicht - De oogspieren zorgen ervoor dat de ogen synchroon bewegen. Wanneer deze niet goed gecoördineerd zijn, kunt u wazig zicht ervaren en moeite hebben om een tekstregel te volgen. Een lui oog (amblyopie or strabisme) kan leiden tot problemen met binoculair zicht. Beide aandoeningen komen voornamelijk bij kinderen voor. Maar mensen met permanente strabisme, waarbij één oog continu wegkijkt, hebben geen last met lezen omdat ze alleen het goede oog gebruiken om tekst te verwerken. 

Perifeer zicht - Sommige mensen hebben een beperkt blikveld en kunnen daardoor geen heel woord of hele zin verwerken. Een bril kan het blikveld vergroten. 

Moeite met tekstregels volgen kan veroorzaakt worden door hypermetropie of presbyopie.  

GERELATEERDE OOGAANDOENINGEN

Moeite met lezen en het volgen van een tekstregel kan een symptoom zijn van een van de volgende oogaandoeningen.

OUDERDOMSVERZIENDHEID (PRESBYOPIE)

Het vermogen om objecten van dichtbij waar te nemen, zoals leesmateriaal, kan afnemen naarmate men ouder wordt. Dit kan gecorrigeerd worden met een bril. Lees meer

ASTIGMATISME

Symptomen zoals het samenknijpen van de ogen of vermoeide ogen worden waarschijnlijk erger tijdens het lezen. Een bril kan astigmatisme corrigeren. Lees meer

STAAR

Een vertroebeling van de lens kan lezen moeilijk maken. Ontdek meer over deze veelvoorkomende aandoening. Lees meer

LEEFTIJDSGEBONDEN MACULADEGENERATIE (LMD)

Een symptoom van LMD is wazig zicht, vooral bij het lezen. Rechte lijnen lijken krom, wat ook problemen zal veroorzaken bij het volgen van een tekstregel. Lees meer