Kenmerken oogproblemen

Problemen met ver zien

Deel

Wanneer u niet goed van veraf kunt zien, kan dit problemen veroorzaken - vooral tijdens activiteiten zoals autorijden. Het is vrij eenvoudig om dit te behandelen.

TEKENEN DAT U BIJZIEND BENT

Uw zicht van dichtbij is scherp, maar objecten van ver zijn wazig.

Myopie komt vaak voor bij mensen die veel activiteiten van dichtbij ondernemen, zoals naaien of lezen. Ook wanneer u te vroeg geboren bent of andere oogaandoeningen heeft, heeft u meer kans op myopie. Wanneer u bijziend bent, kunt u vaak last hebben van hoofdpijn of halo's om lichten heen zien.

moeite met scherp zien in de verte bijziend

TEKENEN VAN ASTIGMATISME

Beelden zijn wazig of uitgerekt. Symptomen zijn wazig afstandszicht, vermoeide ogen, hoofdpijn en samengeknepen ogen. Wanneer u astigmatisme heeft, is het lastig om in het donker te rijden.

moeite met schep zien in de verte astagtisme

WAT IS EEN REFRACTIE-AFWIJKING?

Mensen die objecten van ver niet goed kunnen zien, hebben meestal last van bijziendheid of astigmatisme. In beide gevallen is er sprake van een refractie-afwijking. In plaats van direct op het netvlies te buigen, vallen lichtstralen vóór het netvlies samen. Hierdoor lijken objecten van een afstand wazig.

Hoewel beide aandoeningen refractie-afwijkingen zijn en dezelfde problemen veroorzaken, zijn er ook bepaalde verschillen. Wanneer u vermoedt dat u een probleem heeft, maak dan een afspraak voor een oogonderzoek.

REGELMATIGE OOGTEST

Regulier oogonderzoek bij uw vakopticien is de beste manier om gezond zicht te behouden.

Een eenvoudige controle is simpel en pijnloos en kan ervoor zorgen dat sommige oogaandoeningen preventief gesignaleerd worden.

Uw opticien zal verschillende testen uitvoeren om te bepalen hoe uw zicht is op iedere afstand en of u een aandoening zoals kleurenblindheid heeft.

oogtest