Kenmerken oogproblemen

Scherp zicht

Deel

Helder en scherp zicht. Gezichtsscherpte is de helderheid en scherpte van uw zicht. Dit varieert van persoon tot persoon en kan in veel gevallen gecorrigeerd worden met een bril.

SLECHT ZICHT BEHANDELEN

Een gebrek aan gezichtsscherpte kan veroorzaakt worden door een oogaandoening zoals bij- of verziendheid, presbyopie of astigmatisme. Deze aandoening zijn meestal eenvoudig te behandelen met corrigerende brillenglazen.

Het is vooral belangrijk voor automobilisten om slechte gezichtsscherpte te behandelen. Om veilig te rijden moet uw zicht aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bepaalde beroepen hebben andere voorwaarden, waarbij het zicht beter moet zijn.

 

TEKENEN VAN SLECHT ZICHT

Tekenen dat u een kijkprobleem heeft zijn onder andere verlies van het centrale zicht, bijvoorbeeld doordat er blinde vlekken verschijnen in het midden van uw blikveld. Het verlies van het perifere zicht ofwel ‘tunnelvisie’, waardoor u aan de zijkanten van uw gezichtsveld dingen niet scherp waarneemt. Wazig zicht, nachtblindheid en gevoeligheid voor hinderlijke schitteringen.

Man doet oogtest

GERELATEERDE OOGAANDOENINGEN

Slecht zicht kan ontstaan door een aantal aandoeningen of verwondingen, zoals diabetes of een hersenaandoening. Het kan ook komen door andere oogaandoeningen. Hieronder vindt u een opsomming.

GLAUCOOM

Glaucoom is een verzamelnaam voor oogaandoeningen waarbij overtollig oogvocht de oogzenuw beschadigt. Lees meer

STAAR

Bij staar vormen zich troebele vlekken op de ooglens. Lees meer

LEEFTIJDSGEBONDEN MACULADEGENERATIE (LMD)

LMD is het geleidelijk verlies van het centrale zicht door de achteruitgang van de macula - het deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor het centrale zicht. Lees meer