Kenmerken oogproblemen

Wazig zicht

Deel

Waarom heb ik last van wazig zicht? Wazig zicht geeft meestal aan dat u een bril nodig heeft, hoewel de oorzaken van het probleem kunnen verschillen.

OORZAKEN VAN WAZIG ZICHT

Wazig zicht wordt meestal veroorzaakt door een oogaandoening. Hier vindt u meer informatie over myopie, hypermetropie, presbyopie, astigmatisme en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze aandoeningen kunnen allemaal voor wazig zicht zorgen. Het onderliggende probleem kan echter ook ongerelateerd zijn aan de ogen – bijvoorbeeld migraine of een beroerte.

wazig zicht bril

GERELATEERDE OOGAANDOENINGEN

Wazig zicht is een symptoom van veel oogaandoeningen.  Maak een afspraak met uw vakopticien wanneer u problemen ervaart.

Bijziendheid - Myopie is het onvermogen om objecten in de verte scherp waar te nemen. U zult merken dat u een probleem heeft wanneer objecten van veraf wazig zijn. Andere symptomen zijn het samenknijpen van de ogen, hoofdpijn en halo's om lichten zien. Het is makkelijk te corrigeren met een bril of contactlenzen. 

Ouderdomsverziendheid - Presbyopie is het harder worden van de ooglens. U zult moeite hebben met het waarnemen van objecten van dichtbij. Presbyopie komt meestal voor bij mensen rond de 40 jaar en stabiliseert meestal rond de 60. Andere symptomen zijn hoofdpijn en vermoeide ogen. Multifocale glazen bieden de beste oplossing. Andere oplossingen zijn: bifocale glazen, contactlenzen or leesbril. 

Astigmatisme - Door een afwijkende vorm van het oog vallen de lichtstralen niet goed samen op het netvlies, waardoor het beeld wazig is. Symptomen van astigmatisme zijn onder andere wazig en vervormd zicht, vermoeide ogen, hoofdpijn, samenknijpen van de ogen, moeite met rijden in het donker. Neem contact op met uw opticien om een bril, contactlenzen of een mogelijke operatie te bespreken.