Leeftijd en ogen 4 leestijd

Hoe kunt u herkennen of uw kind bijziend is

Deel

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een veel voorkomende oogaandoening die het moeilijk maakt om objecten in de verte te zien. Dit gebeurt vaak vanwege de vorm van het oog, inclusief het hoornvlies of de ooglens waardoor objecten ver weg wazig of onscherp lijken. U heeft het misschien zelf wel meegemaakt, waarbij u merkt dat u uw ogen dichtknijpt om u beter te kunnen concentreren op een object in de verte.

Is bijziendheid (myopie) erfelijk?

Bekend als een brekingsfout (refractiefout), kan bijziendheid bij kinderen worden veroorzaakt door erfelijkheid. Als beide ouders aan bijziendheid lijden, is de kans 7 keer groter dat een kind ook last krijgt van bijziendheid. Er spelen echter ook andere factoren een rol, zoals omgeving en levensstijl. Door het nemen van de juiste maatregelen, kunt u de effecten van bijziendheid verminderen.

Bijziendheid bij kinderen kan optreden rond de leeftijd van 6-7; als u (op tijd) waarneemt dat uw kind een probleem heeft met zijn of haar gezichtsvermogen, kan dit op de lange termijn ongelooflijk nuttig zijn.

Heeft uw kind myopie?

Hoewel vroege bijziendheid al vanaf 6 jaar kan optreden, ontwikkelt bijziendheid zich meestal tijdens de vroege tienerjaren. Het stabiliseert zich meestal in het begin van de 20ste levensjaren, wanneer het oog is gestopt met groeien. Jonge kinderen kunnen het echter moeilijk vinden om uit te leggen of ze een probleem hebben met hun ogen en beseffen het misschien niet eens.

Hoewel u zich hierdoor misschien een beetje hulpeloos voelt, kunt u in feite veel doen om de impact van bijziendheid op uw kinderen tot een minimum te beperken.

Mogelijk merkt u veranderingen in het gedrag van uw kind, waardoor u er achter kan komen of bijziendheid zich begint te ontwikkelen. Het belangrijkste symptoom van bijziendheid is moeite met het zien van objecten in de verte, dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn of vermoeidheid van de ogen.

Het detecteren van bijziendheid bij kinderen wordt meestal opgemerkt door de ouders of misschien oudere broers en zussen. Zit uw kind bijvoorbeeld dichtbij de televisie of klaagt uw kind vaak over hoofdpijn? U kunt ook vragen of ze het bord op school goed kunnen zien als ze achter in de klas zitten. Als ze deze vragen met ja beantwoorden, kan dit betekenen dat ze worstelen met hun gezichtsvermogen.

Als u denkt dat uw kind misschien bijziend is, kunt u enkele eenvoudige activiteiten uitvoeren om hun gezichtsvermogen te bepalen. Zo kunt u bijvoorbeeld het zicht van uw kind testen door op verschillende afstanden te gaan staan met papier waarop letters staan geschreven, om erachter te komen wanneer het moeilijk te lezen wordt.

U kunt ze ook vragen of ze bepaalde dingen duidelijk kunnen zien als jullie onderweg zijn; door het testen van hun zicht te veranderen in een leuke bezigheid, kunt u op een eenvoudige manier hun aandacht trekken en erachter komen op welke afstand hun zicht wazig wordt.

Door uw kind regelmatig mee te nemen voor een oogonderzoek, geeft u uw optometrist de kans om eventuele problemen met het gezichtsvermogen te identificeren. U zou moeten overwegen om uw kinderen mee te nemen voor een oogmeting wanneer ze naar school gaan of als u enig verschil in hun gedrag begint op te merken.

Bijziendheid bij kinderen diagnosticeren 

De exacte reden voor bijziendheid bij kinderen is niet volledig bekend, maar er zijn bepaalde factoren die het risico kunnen vergroten. Onderzoekers hebben gesuggereerd dat weinig blootstelling aan de buitenlucht op jonge leeftijd en lange perioden van concentratie op objecten die dichtbij het oog worden gehouden, het risico op bijziendheid kunnen vergroten.

U kunt uw kind aanmoedigen om meer tijd buiten door te brengen of ervoor zorgen dat uw kind een pauze neemt van activiteiten zoals lezen of spelen op een tablet. Dit kan een uitdaging zijn in onze digitaal gedreven wereld, maar het kan zeker een verschil maken.

Bijziendheid kan worden vastgesteld door middel van een routine oogonderzoek. Als u een verandering in het gezichtsvermogen of het gedrag van uw kind opmerkt, is het belangrijk om een oogmeting te doen bij een optometrist.

Ongecorrigeerde bijziendheid bij kinderen kan soms leiden tot ernstigere oogaandoeningen. Dit is zeldzaam en komt vaker niet voor dan wel. Eenvoudige veranderingen, zoals het dragen van de juiste bril, kan de nodige behandeling bieden om bijziendheid te corrigeren. 

Er zijn verschillende niveaus van bijziendheid, dit wordt gemeten in dioptrie. Lichte bijziendheid bij kinderen kan optreden tussen -0,25 en -3,00, terwijl gemiddelde bijziendheid vaak optreedt wanneer de meting tussen -3,00 en -6,00 ligt. Hoge bijziendheid wordt geclassificeerd als alles boven een meting van -6,00 dioptrie.

Wat de ernst van de bijziendheid van uw kind ook is, het kiezen voor de juiste brillenglazen tegen bijziendheid is een zeer eenvoudige oplossing om bijziendheid te helpen corrigeren.