Leeftijd en ogen 3 leestijd

Myopie na je veertigste: Kan je ook presbyopie ontwikkelen?

Deel

Is het u opgevallen dat uw gezichtsvermogen achteruitgaat wanneer u een boek of een tekst op uw telefoon probeert te lezen? Heeft u misschien moeite met het lezen van het menu in uw favoriete restaurant? Het kan een natuurlijke verandering zijn die bekend staat als presbyopie, die vaak voorkomt als u de leeftijd van 40 - 50 hebt bereikt.

Is uw gezichtsvermogen van dichtbij achteruit gegaan?

Als u al last heeft van myopie, ook wel bijziendheid genoemd, is het waarschijnlijk dat u een bril draagt om verafgelegen objecten duidelijker te zien. We begrijpen dat wanneer uw zicht van dichtbij ook verslechtert, dit een beetje ontmoedigend kan zijn. Daarom kan het geruststellend zijn om te weten dat het verlies van het vermogen om objecten dichtbij te zien, duidelijk gevolgen heeft voor bijna iedereen.

Zowel myopie als presbyopie staan bekend als refractieafwijkingen en kunnen optreden wanneer er iets verandert met de structuur van uw oog. Als u het gevoel heeft dat u beide zichtafwijkingen ondervindt, bent u niet de enige die hiermee problemen ervaart.

Wat veroorzaakt presbyopie?

Presbyopie, ook wel verziendheid genoemd, is het gevolg van het ouder worden van het oog. Het kan zelfs gebeuren als u al bijziend bent, omdat presbyopie meestal wordt veroorzaakt door de flexibiliteit van de ooglens, terwijl bijziendheid wordt veroorzaakt door de vorm van uw oog.

De ooglens werkt door licht gelijkmatig te breken en op het netvlies te focussen, zodat u voorwerpen duidelijk kunt zien. De lens kan van vorm veranderen om objecten op verschillende afstanden scherp te stellen. Naarmate u ouder wordt, kan het zijn dat de lens dit niet meer kan. Dit staat bekend als bijziendheid.

Presbyopie treedt op wanneer de lens zijn flexibiliteit verliest en de spier rond het oog zwakker wordt. Dit betekent dat uw lens niet zo gemakkelijk kan scherpstellen, waardoor uw zicht verslechtert als u naar voorwerpen van dichtbij kijkt.

Kunt u zowel myopie als presbyopie hebben?

Presbyopie kan iedereen treffen, ongeacht de huidige toestand van uw gezichtsvermogen. Gelukkig kan presbyopie gemakkelijk worden tegengegaan door het dragen van een bril. Tekenen die duiden op presbyopie zijn wazig zicht of slecht zien bij weinig licht. 

Moet u vaak dingen op afstand houden om ze beter te kunnen zien? Heeft u last van hoofdpijn of vermoeidheid van uw ogen waardoor lezen of het kijken naar andere objecten dichtbij minder comfortabel is? Dit kan wijzen op symptomen van presbyopie. Helaas is presbyopie een aparte oogaandoening en kunt u daarnaast ook last hebben van myopie (bijziendheid).
Als u echter myopie heeft en presbyopie begint te ontwikkelen, merkt u dat niet altijd meteen.

Bijziendheid betekent dat het beeld van een object zich voor het netvlies vormt, maar bij presbyopie wordt het beeld achter het netvlies gevormd. Beide problemen kunnen gecompenseerd worden en u kunt tijdelijk het gevoel hebben dat uw zicht daadwerkelijk verbetert. Helaas is dit slechts een deel van het proces en heeft u nog steeds een bril nodig om scherp zicht te behouden op korte én verre afstanden.

De beste manier om het zeker te weten, is door naar uw plaatselijke optometrist te gaan. Zowel presbyopie als bijziendheid kunnen gemakkelijk worden vastgesteld tijdens een routine oogonderzoek.

Hoe behandel je presbyopie?

Helaas zijn er geen manieren om presbyopie te voorkomen, maar er zijn wel eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om het te behandelen.

Als u al een bril draagt voor bijziendheid, kan uw optometrist varifocale brillenglazen adviseren, ook wel multifocale brillenglazen genoemd. Dit is een zeer populaire oplossing als u worstelt met zowel bijziendheid als presbyopie.

Een van de grote voordelen van multifocale brillenglazen is dat er geen zichtbare lijn over het glas te zien is, die de verschillende zichtzones van elkaar scheidt. In plaats daarvan is het een geleidelijke verandering in uw brilvoorschrift over drie zichtzones; dichtbij, midden en ver.

Of u nu zowel bijziend als verziend bent of slechts een van deze aandoeningen heeft, het is heel eenvoudig te behandelen. Bij Essilor hebben we een aantal innovatieve kijkoplossingen om uw zicht te corrigeren, beschermen en verbeteren. Vergeet niet om uw optometrist regelmatig te bezoeken, voor het geval uw gezichtsvermogen is veranderd.