Oogproblemen

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Deel

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een veelvoorkomende oogaandoening. Ongeveer één op de tien mensen boven de 65 heeft een bepaalde vorm van LMD.

SYMPTOMEN VAN LMD

Het centrale zicht wordt wazig, waardoor u moeite kunt hebben met het herkennen van gezichten van mensen en met activiteiten zoals autorijden of lezen. Kleuren kunnen er ook minder levendig uitzien en rechte lijnen kunnen er vervormd of golvend uitzien. Sommige mensen met LMD worden overgevoelig voor fel licht. LMD leidt niet tot complete blindheid, maar tast meestal wel beide ogen aan.

SYMPTOMEN VAN LMD

ER ZIJN TWEE VORMEN VAN LMD

Beide soorten ontstaan wanneer de macula, een klein deel van het netvlies, achteruitgaat.

Natte LMD - is een gevorderde vorm van droge LMD. Nieuwe, abnormaal gevormde adertjes onder de macula lekken bloed en vloeistof. Dit kan plotseling gebeuren. Anti-vasculaire endotheliale groeifactor (anti-VEGF)-medicatie kan verergering van natte LMD tegengaan, doordat er geen nieuwe adertjes meer groeien. Laseroperaties worden gebruikt om de abnormale adertjes te vernietigen. Ga naar uw vakopticien voor meer advies en om te bespreken welke brillenglazen kunnen helpen. 

Droge LMD - is de meest voorkomende vorm van LMD. Het ontstaat wanneer de cellen van de macula beschadigd raken door een ophoping van afzettingen. Het verlies van centraal zicht kan geleidelijk gaan. Er is geen specifieke behandeling, maar goede voeding kan de voortgang van de aandoening vertragen en het risico op natte LMD verkleinen. Een vergrootglas, boeken met grote letters en zeer felle lichten kunnen het lezen makkelijker maken.