Oogproblemen

Wat is amblyopie?

Deel

Een lui oog en uw zicht, amblyopie (of een lui oog) komt vaak voor bij kinderen en is vaak makkelijk te behandelen. Wanneer het echter niet gecorrigeerd wordt, kan het een permanent effect op het zicht hebben.

LUI OOG BIJ KINDEREN

Een lui oog ontstaat meestal rond de leeftijd van vier jaar.

Het ontstaat wanneer er minder licht in één oog binnenkomt, waardoor de kwaliteit van zicht verschilt; het ene oog is zwakker dan het andere. Uiteindelijk 'leert' het brein om de beelden van het zwakkere oog te negeren en alleen beelden van het sterkere oog te accepteren. 

Waardoor ontstaat het? - Een lui oog komt voort uit andere oogaandoeningen:

  • Scheelzien: problemen met de oogspieren leiden tot een verkeerde stand van de ogen;
  • ernstige bij- of verziendheid: wanneer één oog niet goed kan scherpstellen, moet het sterkere oog harder werken, waardoor het zwakkere oog ‘lui’ kan worden;
  • aangeboren staar: deze aandoening is meestal al aanwezig bij de geboorte. Aangeboren staar in één oog kan zorgen voor troebel zicht, waardoor het andere oog harder moet werken.

 

Hoe kunt u het herkennen - Een lui oog heeft geen specifieke symptomen, maar kinderen zien over het algemeen slechter met het luie oog. Het valt misschien op dat het kind het hoofd scheef houdt om objecten van veraf te zien. Het kind bedekt misschien het slechte oog of knijpt de ogen veel samen. 

 

Behandeling - Een lui oog is eenvoudig te behandelen, maar het heeft wel tijd nodig. Wanneer het niet behandeld wordt, kan het zicht permanent beschadigd worden. Amblyopie kan rond de vijf of zes jaar vastgesteld worden. Het onderliggende probleem moet behandeld worden - een bril kan het zwakkere oog bijvoorbeeld corrigeren. Het betere oog moet mogelijk een tijd bedekt worden met een ooglapje, zodat het zwakkere oog sterker kan worden. Wanneer u vermoedt dat uw kind een lui oog heeft, neemt u dan contact op met uw vakopticien.