Oogproblemen

Wat is conjunctivitis?

Deel

Wanneer u last heeft van jeukende en slijmerige ogen of wanneer zich korstjes vormen rondom uw ogen, heeft u mogelijk conjunctivitis. Dit is een veelvoorkomende ziekte die vrij makkelijk te behandelen is.

RODE EN ONTSTOKEN OGEN

Conjunctivitis, ook wel bekend als bindvliesontsteking, zorgt voor jeukende, tranende en korstige ogen. Het is vrij gemakkelijk te behandelen.

ONTSTEKING VAN HET BINDVLIES

Het bindvlies (conjunctiva) is het dunne laagje weefsel dat het buitenste oppervlak van het oog bedekt. Conjunctivitis kan in één of beide ogen voorkomen. Er zijn verschillende vormen:

  • Virale conjunctivitis – bacteriële of virale ontstekingen, zoals een verkoudheid kunnen leiden tot deze zeer besmettelijke vorm;
  • Allergische conjunctivitis – allergische reactie voor pollen, dierenvacht of stofmijt kunnen ervoor zorgen dat het bindvlies ontstoken raakt;
  • Irriterende conjunctivitis – stoffen zoals chloor, shampoo of luchtvervuiling kunnen het oog irriteren. Een losse wimper kan deze vorm van conjunctivitis ook veroorzaken.
Conjunctivitis rode ogen man wrijft in ogen

Hoe kunt u het herkennen - De ogen zijn rood en geïrriteerd en er kan gele vloeistof uitkomen die korstjes vormt op de wimpers, zeker na het slapen. Jeukende of waterige ogen komen ook veel voor. Sommige mensen hebben last van een brandend of zanderig gevoel in hun ogen of gezwollen oogleden. Virale conjunctivitis kan gepaard gaan met griepachtige symptomen zoals koorts of een zere keel. Allergische conjunctivitis gaat vaak gepaard met symptomen van hooikoorts, zoals niezen en een lopende en jeukende neus. 

Conjunctivitis handen wassen

Behandeling - Conjunctivitis kan binnen een paar dagen of een week vanzelf overgaan. Kleverige korstjes op de oogleden kunnen voorzichtig weggeveegd worden met een wattenbolletje en water. Irriterende conjunctivitis zou vanzelf over moeten gaan wanneer de oorzaak van de irritatie, zoals een losse wimper, wordt verwijderd. Wanneer het niet vanzelf overgaat, moet de ontsteking behandeld worden met:

  • antibiotische oogdruppels of oogzalf voor virale conjunctivitis;
  • antihistaminen voor allergische conjunctivitis;
  • een baby met neonatale conjunctivitis moet meteen naar een dokter.

Bij iedere vorm van conjunctivitis wordt het advies gegeven om geen contactlenzen te dragen tot de symptomen zijn verdwenen. U moet ook regelmatig uw handen wassen en ervoor zorgen dat de ontsteking zich niet verspreidt.