Wat is fotofobie?
LICHT-BRONNEN
Fotofobie kan zorgen voor overgevoeligheid voor verschillende lichtbronnen, zoals:
- zonlicht;
- wegen en andere reflectieve oppervlakken;
- waterreflectie;
- reflectie van zand en sneeuw;
- kunstmatige lichtbronnen (fluorescerende lichten)
OORZAKEN VAN FOTOFOBIE
Dit probleem kan veroorzaakt worden door verschillende oogaandoeningen.
Lichtere oogkleur - lichtgekleurde ogen zijn vaak gevoeliger voor fel zonlicht of fel kunstmatig licht, omdat ze minder pigment bevatten dan donkere ogen.
Conjunctivitis (bindvliesontsteking) - conjunctivitis is een ontsteking van het dunne, doorzichtige laagje dat het oogwit bedekt en soms wordt geassocieerd aan allergieën. Allergische conjunctivitis kan lichtgevoeligheid veroorzaken.
Beschadigd hoornvlies - een beschadigd hoornvlies kan leiden tot fotofobie. Dit kan het resultaat zijn van een kleine verwonding, problemen met een contactlens, of stof of vuil in het oog.
Loslatend netvlies - wanneer het netvlies loskomt van het ondersteunende weefsel, kan het niet langer goed functioneren. Het kan daardoor de hoeveelheid licht dat het oog binnenkomt niet controleren.
Overgevoeligheid voor licht kan ook komen door een infectie of ontsteking aan het oog, een virus of hoofdpijn of migraine. Wanneer het onderliggende probleem wordt verholpen verbetert dit meestal. U kunt ook ontspiegelde, anti-UV brillenglazen en gepolariseerde zonneglazen bespreken. Deze beschermen de ogen tegen zonlicht en kunstmatig licht.