Wat is kleurenblindheid?
WAARDOOR ONTSTAAT HET?
Kleurenblindheid is vaak erfelijk en al aanwezig bij de geboorte.
Kleurenblindheid kan ook een symptoom zijn van andere oogaandoeningen, zoals glaucoom, staar of LMD. Ziekten zoals multiple sclerosis en diabetes kunnen ook leiden tot problemen met kleurwaarneming. Ook veranderingen aan het zicht die op hogere leeftijd ontstaan, kunnen de kleurwaarneming beïnvloeden.
Hoe kunt u het herkennen - Mensen met kleurenblindheid vinden het vaak moeilijk om verschillende kleuren van elkaar te onderscheiden, bijvoorbeeld rood, oranje, geel, groen en bruin. Rood en groen zien er het vaakst hetzelfde uit. Het kan ook moeilijk zijn om het verschil te zien tussen felle en vale kleuren.
Behandeling - Kleurenblindheid kan niet genezen worden, maar filters op brillen of getinte contactlenzen kunnen het makkelijker maken om verschillende kleuren te onderscheiden. Overleg met uw vakopticien wat u tegen deze aandoening kunt doen.
KLEURENBLINDHEID TESTEN
De Ishihara kleurentest wordt uitgevoerd door uw opticien. U wordt getest op afwijkingen in het waarnemen van rood-groene kleuren. De test bestaat uit gekleurde platen met een cirkel van stippen in een zogenaamd willekeurig patroon. In dit patroon staan vormen of nummers welke gevormd zijn door de stippen en goed zichtbaar zijn voor mensen zonder kleurenblindheid.