Oogproblemen

Wat is presbyopie?

Deel

Ouderdoms-verziendheid, presbyopie en ouderdomsverziendheid zijn hetzelfde. De eerste tekenen van presbyopie openbaren zich meestal vanaf de 40 jaar. Herkent u de signalen? En weet u dat er kijkoplossingen zijn waardoor u gewoon kunt blijven doen wat u graag doet?

TEKENEN VAN PRESBYOPIE

Na de 40 is het niet altijd vanzelfsprekend meer om objecten van dichtbij scherp te zien. Dit is vaak goed te merken tijdens het lezen of het werken op korte afstand. Het lezen van kleine leestekens op bijvoorbeeld smartphones en tablets kan ook tot problemen leiden. Deze tekenen kunnen wijzen op ouderdomsverziendheid.  

 

WAT VEROORZAAKT PRESBYOPIE?

Bij presbyopie is er eigenlijk geen sprake van een visuele afwijking. Het woord zegt het al, ouderdomsverziendheid is het gevolg van het ouder worden van het oog. Een natuurlijk proces waar in principe iedereen mee te maken krijgt. Naarmate we ouder worden neemt de elasticiteit van de ooglens af. Deze wordt als het ware 'harder'. Voor het scherp zien van objecten op korte afstand moeten we accommoderen, oftewel de ooglens boller maken. Dit wordt moeilijker naarmate de elasticiteit van de ooglens afneemt. 

KIJK-OPLOSSINGEN VOOR PRESBYOPIE

In geval u bovenstaande tekenen herkent adviseren wij u om allereerst vrijblijvend een afspraak te maken bij een vakopticien. Uw opticien kan u adviseren over de beste kijkoplossing voor uw levensstijl, zodat u vooral kunt blijven doen wat u graag doet.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer oplossingen dan een apart leesbrilletje of een ouderwetse bifocale bril. De nieuwste generatie Varilux multifocale brillenglazen zorgen voor scherp zicht op alle afstanden. Bespreek met uw opticien voor welke situaties u op zoek bent naar een geschikte kijkoplossing