Oogproblemen

Wat zijn droge ogen?

Deel

Droge en geïrriteerde ogen, droge ogen of keratoconjunctivitis sicca is een veelvoorkomende oorzaak van oogirritatie.

IEDEREEN KAN LAST HEBBEN VAN DROGE OGEN

Maar de aandoening komt vaker voor bij ouderen, omdat de traanklieren minder productief worden wanneer men ouder wordt.

Wat zijn droge ogen? - Wanneer u knippert verspreidt de traanfilm in ieder ooglid tranen over de voorkant van de ogen om ze vochtig te houden. U kunt last krijgen van droge ogen wanneer het traanfilm niet goed werkt. Deze aandoening leidt niet tot permanente beschadiging van het zicht. 

Hoe kunt u het herkennen - De aandoening raakt meestal beide ogen. De ogen kunnen rood en geïrriteerd aanvoelen, rood zijn, zanderig of branderig aanvoelen. Het zicht kan een beetje wazig worden, u kunt gevoeliger zijn voor licht, en de oogleden plakken soms aan elkaar na het slapen. Contactlenzen voelen waarschijnlijk oncomfortabel aan. 

Hoe ontstaat het - De volgende factoren kunnen leiden tot droge ogen:

  • sommige medicijnen hebben droge ogen als bijwerking;
  • sommige ziekten, zoals artritis, kunnen droge ogen veroorzaken. Mensen met schildklierproblemen kunnen soms hun ogen niet volledig sluiten, zelfs tijdens het slapen;
  • blootstelling aan airconditioning, verwarming of winderige omstandigheden;
  • schade aan de oogleden (bijvoorbeeld door een oogverwonding);
  • ontstoken oogleden;
  • contactlenzen.

Behandeling - Droge ogen kunnen behandeld worden met kunstmatige tranen (oogdruppels of gel) of een oogzalf, die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Ga voor de zekerheid altijd eerst naar uw vakopticien. Dragers van contactlenzen moeten controleren welke producten zij kunnen gebruiken. 

Met middelen van de apotheek zou u binnen een week geen last meer moeten hebben van droge ogen; complicaties zijn ongebruikelijk. Wanneer de symptomen aanhouden, gaat u dan naar een dokter of opticien voor medicatie en om te controleren dat er geen sprake is van een ergere aandoening.