Gemaakt door Mia

Afdeling warehouse, Essilor productielab Zevenaar

Even kennismaken

Toen ik vroeg of Mia mee wilde werken aan deze ‘Gemaakt in Nederland’-serie, twijfelde ze even. Mia staat namelijk niet zo graag in de spotlights. Gelukkig zei ze ja,… en daar ben ik blij mee. Want Mia werkt al meer dan 32 jaar bij Essilor in Zevenaar en kent verschillende afdelingen op haar duimpje.

Eerst even terug naar het begin, zo’n 32 jaar geleden. Mia vertelt mij dat haar zus, destijds ook werkzaam bij Essilor, ervoor zorgde dat ze kon solliciteren bij Essilor. Nog leuker was dat ze toen zelf kon kiezen op welke afdeling ze graag wilde beginnen. Het werd het kleurenlab omdat ze het een uitdaging vond om het kleuren van de brillenglazen onder de knie te krijgen. Tegenwoordig is Mia te vinden op de afdeling warehouse, een afdeling waar haar werkinstelling heel goed tot zijn recht komt. Om dat te begrijpen, zoomen we eerst in op de werkzaamheden van deze afdeling. Wat gebeurt daar met uw brillenglazen?

Mia van Essilor

Afdeling warehouse

Wat gebeurt er op deze afdeling met uw brillenglazen?

Warehouse is een bijzondere afdeling van het productielab. Het is namelijk zowel het begin- als het eindpunt van het productieproces. Essentieel dus voor een goede start van het proces en voor het uitleveren van de brillenglazen aan de opticien.  

Wanneer een productiebon uit de printer komt rollen zijn er twee mogelijkheden: er komt een bestelling voor een voorraadproduct binnen, of er komt een maatwerkbestelling binnen. In het eerste geval worden de voorraadglazen gepickt en verzonden. In het laatste geval begint het daadwerkelijke productieproces via het lab in Zevenaar. De afdeling warehouse pickt dan het juiste halffabricaat uit het magazijn, sorteert deze en zorgt ervoor dat deze samen met de productiebon, bij de volgende stap in het productieproces uitkomt: de slijperij

Het brillenglas komt helemaal aan het einde van het productieproces weer terug op de afdeling warehouse. Daar wordt het in de verpakkingsmachine voorzien van een glaszakje met een sticker met daarop de gegevens van het brillenglas. Ook wordt het glas, indien van toepassing, voorzien van een echtheidscertificaat en foldermateriaal. De klok tikt altijd door op de afdeling, want om 17:45 moeten alle orders klaar zijn voor verzending. En om 17:55 gaan de laatste orders van de dag het productieproces in, waar ze ’s avonds verder verwerkt worden. Mia vertelt mij dat het daardoor behoorlijk hectisch kan zijn, waardoor iedereen op de afdeling flexibel moet zijn en elkaar helpt indien nodig.  

afdeling Warehouse Essilor

Terug naar Mia

Tegen het einde van ons gesprek ben ik er helemaal van overtuigd dat het geen toeval is dat Mia juist op deze afdeling werkt. Een flinke stapel werk schrikt haar namelijk niet af, maar motiveert haar juist. Ze werkt hard en vindt het een kick als het om 18.00 uur ’s avonds gelukt is om alle orders van die dag weg te krijgen. ‘Gewoon knallen’, hoor ik haar zeggen. Samen met haar collega’s zorgt Mia er elke werkdag weer voor dat de orders vanuit het productielab in Zevenaar binnen de korte levertijden worden uitgeleverd. 

Mia van Essilor

Wist u dat?

Als ik dan toch met de experts om de tafel zit, ben ik ook erg benieuwd naar leuke weetjes. Iets verrassends over de afdeling… Dat is wel een lastige vraag, zegt Mia eerlijk. Misschien is een bezoekje aan de afdeling wel een betere manier om hier antwoord op te geven. Als je namelijk de afdeling warehouse op loopt, kun je niet om de gigantische muurschildering heen. Een dergelijke muurschildering zou je misschien niet verwachten in een innovatief productielab, maar het bevat juist een stukje geschiedenis. Geschiedenis van Essilor én van de optiek.

Ook vertelt Mia mij dat bezoekers die een rondleiding krijgen in Zevenaar vaak verbaast reageren wanneer ze een halffabricaat zien. Dit zijn behoorlijk dikke schijven, welke eigenlijk nog weinig weg hebben van het eindproduct. “Wij zien ze natuurlijk dagelijks, maar het is toch voor veel mensen een verrassing als ze het voor het eerst zien”, zegt Mia.

Blog 2: gemaakt door Sani

Van de afdeling warehouse gaan uw brillenglazen door naar de afdeling slijperij. Lees in de volgende blog hoe Sani uw brillenglazen daar verwerkt. Lees blog