Gemaakt door Tamara

Afdeling kleurenlab, Essilor productielab Zevenaar

Even kennismaken

Op haar 19e kwam Tamara per toeval bij Essilor uit, waar zij startte op de afdeling hardcoat. Collega’s werden vrienden en Tamara bleef daardoor eigenlijk een beetje hangen bij het bedrijf. 20 jaar later zijn sommige collega’s van toen nog steeds werkzaam bij Essilor, net zoals Tamara. Toen er mensen nodig waren op de kleurenafdeling kwam Tamara daar het team versterken. En dát is geen toeval als je het mij vraagt…

Als we namelijk vragen naar haar interesses, vertelt ze in geuren en kleuren over haar affiniteit voor interieurstyling. Ze vindt het heerlijk om creatief bezig te zijn en mood boards te maken op Pinterest. Toen ze enige tijd geleden in de bouwmarkt een muurverf op kleur liet mengen, had ze het liefste het heft in eigen handen genomen. Want als het gaat om het mengen van kleuren, dan zijn de dames van de kleurenafdeling echte experts!

gemaakt door Tamara
Afdeling kleurenlab

Wat gebeurt er op deze afdeling met uw brillenglazen?

Niet alle brillenglazen die in Zevenaar geproduceerd worden komen langs het kleurenlab. Dit gebeurt natuurlijk alleen in het geval de glazen ook voorzien moeten worden van een kleur. Dan gaan deze na de slijperij eerst door naar de kleurenafdeling, voordat ze voorzien worden van de coatingslagen. Het contrast met de slijperij is groot: van een echte productievloer, komen we in een kleinere ruimte waar allemaal gekleurde tegeltjes de muur sieren.

Het kleuren van de brillenglazen gebeurt in verschillende dompelbaden. Elke ochtend worden alle baden klaar gemaakt. Dat betekent dat de baden op temperatuur worden gebracht (zo’n 98° Celsius). Elk bad wordt door middel van poeders weer op de goede kleur gebracht en er worden in de eerste ronde monster glazen gemaakt. Tamara legt mij ook uit dat alle kleuren het resultaat zijn van verschillende combinaties van de drie primaire kleuren: rood, blauw en geel. 

Voor het kleurproces is het belangrijk om de brillenglazen te sorteren op materiaal. Want het ene materiaal kleurt sneller of juist langzamer dan het andere materiaal. De glazen worden vervolgens in rekjes gezet en in de verschillende kleurbaden gedompeld. Vroeger ging hier nog iets meer handmatig. Tegenwoordig kunnen de experts van het kleurenlab het dompelproces geautomatiseerd aansturen. Maar daar wordt het vakmanschap niet minder op. Het beoordelen van de glazen gebeurt door de ogen van de experts. Tamara, die zichzelf toch wel omschrijft als een perfectionist, is pas tevreden als het glas exact de juiste kleur heeft. Het proces duurt tussen de 12 minuten en 2 uur, afhankelijk van de materialen en kleuren waar het om gaat. 

Het kleurenlab is ook een afdeling waar trends goed terug te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere kleuren die passen binnen de modetrends of dégradé-glazen. Tamara legt uit dat een dégradé-glas een kleurverloop heeft van donker naar licht. Om dit te bereiken moeten de glazen dus niet op elk punt even ver in de kleurenbaden gedompeld worden. En tegelijk moet er ook al rekening gehouden worden met de manier waarop het glas in het montuur wordt geslepen.

gemaakt door Tamara kleurenlab
Terug naar Tamara

Het valt toch een beetje op als je de afdeling op loopt, er zijn alleen dames op de afdeling te vinden. Een leuke vraag voor Tamara vind ik. Ze vertelt mij dat het zo schijnt te zijn dat de kleurenperceptie van mannen en vrouwen van elkaar verschilt. Ze voegt er wel aan toe dat er voorheen ook mannen op de afdeling hebben gewerkt! Het meest opvallende kenmerk van de afdeling is de mate van vakmanschap. Het is al een tijdje geleden, maar Tamara weet me te vertellen dat het haar ook enkele maanden heeft gekost om de vaardigheden onder de knie te krijgen. 

gemaakt door Tamara
WIST U DAT?

Natuurlijk vraag ik ook aan Tamara om ons iets verrassends te vertellen over de afdeling en haar werk. Daar hoeft ze niet lang over na te denken. Ze geeft aan dat het kleurenlab in Zevenaar dusdanig gespecialiseerd is dat het kleuren op monster kan maken. Soms zit er een lapje stof of een stukje plastic bij de order als voorbeeld van de kleur waarin ze de brillenglazen willen ontvangen. “Dat is echt een leuke uitdaging, om de brillenglazen in exact dezelfde kleur te maken.”, zegt Tamara. Ik ben er van onder de indruk, het is net alsof ik een bakker spreek die vol passie over zijn ambacht vertelt. “Veel mensen denken dat alles geautomatiseerd is, maar dat is niet zo. Je doet het op je eigen gevoel. En alles is het resultaat van de drie primaire kleuren.”, zegt Tamara. Je zou het eigenlijk een keer moeten bekijken in Zevenaar!

Blog 4: gemaakt door Erna

Het proces op de afdeling hardcoat is een must-have voor kwalitatieve brillenglazen. Benieuwd wat de werkzaamheden én personen op deze afdeling bijdragen aan uw brillenglazen? Lees de blog over Erna
Lees blog